20 år efter Oslo aftalen: Besættelsen og undertrykkelsen er kun blevet forværret!

Af Fouad Kebaier

20-årsdagen for indgåelsen af Oslo aftalen i efteråret 1993 mellem den Israelske besættelsesmagt og de palæstinensiske repræsentanter, udløste ikke ligefrem udbredt optimisme og jubel blandt de menneskerettighedsorganisationer og aktivister, som The Middle East Monitor (MEMO), talte med op til årsdagen.

Ifølge de statistikker som MEMO henviser til, har antallet af Palæstinensere der er blevet dræbt af de israelske besættelsesstyrker siden Oslo aftalen blev underskrevet for 20 år siden, rundet 7000 personer.

Statistikkerne viser desuden at, ca. 12.000 palæstinensiske hjem er blevet nedrevet i de besatte palæstinensiske områder på Vestbredden og i Gazastriben.

Derudover er tusinder af palæstinensere stadig fordrevet fra deres hjem, som følge af Israels blokade af Gazastriben efter Hamas’ valgsejr i 2006.

I Negev ørkenen, ikke så langt fra Gaza, er yderligere hundredvis af palæstinensere blevet fordrevet fra deres hjem af israelske styrker, som presser dem ud af området. De fordrevne Palæstinensere vender jævnligt tilbage til Negev ørkenen, for at gøre krav på deres ret til at eksistere i det land som de har arvet af deres forfædre – indtil videre dog uden held.

Endnu en mulig forklaring på hvorfor Oslo aftalen aldrig havde en reel chance for succes, kan være de – ifølge statistikkerne – mere end 250.000 israelske bosættere der, ifølge international lov ulovligt, har slået sig ned i de besatte palæstinensiske områder i løbet af de sidste 20 år.

Den over 700 km lange såkaldte Apartheids mur som bl.a. har til formål at adskille bosætterne fra Palæstinenserne, og at sikre Israels sikkerhed, kan nævnes som endnu en mulig forklaring på Oslo aftalens beskedne resultater. I modsætning til Palæstinenserne, kan de israelske bosættere nemlig bevæge sig frit mellem deres bopæl og resten af landet.

Det som for 20 år siden startede som nogle få sporadiske kontrolposter, har udviklet sig til ikke færre end de ca. 520 israelske militær checkpoints, som i dag findes overalt på Vestbredden. Disse kontrolposter har ført til at palæstinensiske byer ikke kun er blevet afskåret fra hinanden, men også fra resten af landet. Det har resulteret i at Palæstinensernes bevægelsesfrihed er blevet indskrænket i så høj en grad, at det er blevet meget vanskeligt for dem, at få deres dagligdag til at hænge sammen.

(MEMO den 13.09.13) http://www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/7353-20-years-after-oslo-statistics-show-greater-occupation-and-oppression

Dette indlæg blev udgivet i Klip fra pressen og tagget , , , . Bogmærk permalinket.