Vanskeligere forhold for fiskerne i Gaza

De seneste måneder har budt på yderligere restriktioner af de palæstinensiske fiskers vilkår i Gaza. I løbet af september i år er tre fiskere blevet såret og fire andre arresteret i to separate sager. Denne gang er det den egyptiske flåde som står bag. De sårede og anholdte mænd bor i den sydlige del af Gazastriben, i byen Rafah, som støder op til den egyptiske grænse, rapporterer The Real News onsdag den 25. september.

I Middelhavet ved Rafah-kysten, i den sydlige del af Gaza, adskiller pigtråd de egyptiske territoriers vande fra de palæstinensiske maritime grænser. Ifølge det Palæstinensisk Fiskeri Syndikat har Gazas fiskere de sidste par år forsøgt at fiske nær netop denne martitime grænse for at undgå at israelske flådefartøjer åbner ild mod deres både inden for de tilladte 11 km fiskeri-område som har været under streng israelsk flådeblokade de sidste syv år.

Den egyptiske militærdomstol har idømt fem af de indblandede fiskere fra Gaza et års fængsel og en bøde på 500 egyptiske pund for at træde ind i landets territorialfarvand. Faren til de to varetægtsfængslede fiskere har bedt de egyptiske autoriteter om at løslade hans sønner fordi de blot fiskede for at tjene til livets brød.

– jeg har bedt de egyptiske myndigheder om at løslade mine sønner og tre andre fiskere. Vi er fattige, og vi fisker kun for at kunne tjene til livets brød. Anklagerne mod de varetægtsfængslede fiskere var, at de forsøgte at betræde egyptiske vande. Jeg er selv blevet anholdt af den israelske flåde for nogle år siden. Før forsvarede den egyptiske flåde os fra israelske angreb. Så for at være ærlig, forventede vi ikke et angreb fra vores egyptiske brødre, siger faren til de to fiskere.

Ifølge bestyreren af Gazas Fisker Syndikat er disse nylige hændelser de første rapporterede siden den egyptiske administration af Gaza sluttede i 1967. Også inden den egyptiske præsident Mohamed Mursi måtte gå af præsidentposten d. 3 juli 2013 havde fiskerne i Gaza tilladelse til at sejle ind i egyptiske vande under flådens overvågning.  Bestyreren beklager, at der ikke har været en officiel advarsel fra egypternes side om at fiskerne i Gaza ikke længere må fiske i egyptiske vande.

Forholdet mellem Egypten og Hamas, som har været ved magten i Gaza siden 2007, er blevet betydeligt dårligere siden millitæret fik tidligere præsident Mohamed Mursi afsat i sommers som følge af egyptiske massemanifestationer som krævede præsidentens afgang. Urolighederne i Egypten har i høj grad påvirket livet i Gaza. Over 80% af tunnellerne, som underjordisk forbinder de to lande, er blevet ødelagt efter militærstyrets overtagelse i Egypten. Tunnellerne sørgede for størstedelen af basale livsfornødenheder i Gaza.

Siden har militærstyret i Egypten flere gange anklaget Hamas, som havde tæt tilknytning til Det Muslimske Broderskab, for indblanding i interne affærer og for at støtte Broderskabet. Hamas har hver gang nægtet at der skulle være hold i anklagen. De seneste hændelser ved Rafah grænsen udtrykker, ifølge eksperter, den stigende spænding mellem Hamas-styret i Gaza og militærstyret i Cairo.

Ifølge Oslo-aftalen fra 1993 må palæstinensiske fiskere fra Gaza fiske op til 20 nautiske mil fra kysten (37 km). Men denne distance er blevet reduceret 3 gange over de sidste 20 år til kun at strække sig til 6 nautiske mil (ca. 11 km).

Fiskerne siger, til The Real News, at deres fiskerbåde regelmæssigt er blevet beskudt af den israelske flåde, nogle gange selv på tilladt fiskeri-område. Men der har ikke været forhenværende hændelser hvor egypterne har åbnet ild. Derfor har fiskerne fra Gaza tidligere kunne bringe deres fangst fra Egypten via tunneller eller vandet ind i Gaza.

Den israelske blokade forbyder ca. 4000 fiskere i Gaza både at fiske frit på Gazas 40 km lange kyst og at nå ud til fiskerige områder ud over den påtvungne 6 mil grænse. Fiskerne siger, at det er denne miserable situation som tvinger dem ud på egyptiske vande.

Resume af Maissa Darraji.

Se reportagen på The Real News: http://therealnews.com/t2/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=74&jumival=10789

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.