RETFÆRDIGHED KAN IKKE VENTE !

Ole Olsen, DPV

RETFÆRDIGHED KAN IKKE VENTE !

Til:

Udenrigsministeren

Udenrigspolitiske ordførere i Folketinget

Pressen

10. februar 1999

Bestyrelsen i Dansk Palæstinensisk Venskabsforening har d.d. vedtaget nedenstående udtalelse:

Med Netanyahus udskrivelse af parlamentsvalg i Israel blev der endnu engang spændt ben for fredsprocessen. Tilmed blev valgdatoen sat til 17. maj, næsten et halvt år efter udskrivelsen. Ville det blive accepteret, hvis Serbiens ledelse udsatte deltagelse i forhandlingerne om Kosovo-spørgsmålet på samme måde ? Næppe!

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer alle, herunder Danmarks Folketing og regering, til at erkende, at Israel ikke af egen drift vil acceptere palæstinensernes legitime rettigheder, herunder en suveræn stat med Øst-jerusalem som hovedstad og flygtningeproblemets løsning gennem hjemvenden.

Tiden er også inde til at erkende, at Israel ikke ændrer holdning ved at blive strøget med hårene. Dette skete i rigt mål i Wye-aftalen fra oktober 1998, hvor Israel blev støttet i helt urimelige krav over for palæstinenserne og af USA fik stillet 1,3 mia. $ i udsigt for at trække militæret væk fra mindre dele af den ulovligt besatte Vestbredden. Hvilke andre lande i verden ville blive betalt for at holde op med ulovligheder ? Næppe nogen!

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer derfor til, at det som et første skridt gøres klokkeklart for de israelske politikere og vælgere, at det ligger uden for deres legitime magt at beslutte fremtiden for en palæstinensisk stat. Det ligger alene i deres hænder at tage stilling til om Israel skal være samarbejdsvillig eller ej.

Dernæst må det gøres klart for Israel, at internationale principper ikke kan gradbøjes ved at tilbyde at efterleve dem med nogle få procenter – territorium, flygtningehjemvenden, rømning af bosættelser, vand etc. Der er heller ikke nogen saglige grund til at palæstinenserne skal nøjes med mindre end Gaza, Vestbredden og Øst-jerusalem. De har accepteret afgivelsen af tre fjerdedele af deres land – det må være nok!

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening imødeser derfor en hurtig og klar melding fra Danmark – gerne i samarbejde med de øvrige EU-lande – til Israel om, at tålmodigheden er sluppet op, og at der uanset det kommende valgresultat allerede i år skal dannes en hel og levedygtig palæstinensisk stat på de besatte områder, at flygtningene skal kunne vende tilbage, og at de israelske bosættelser skal rømmes.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Menneskerettigheder. Bogmærk permalinket.