BESKYT PALÆSTINENSERNE MOD BESÆTTELSESMAGTEN ISRAEL

Ole Olsen, DPV

BESKYT PALÆSTINENSERNE MOD BESÆTTELSESMAGTEN ISRAEL

Udtalelse fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings generalforsamling, afholdt d. 21. april 2001 i København:

Det må nu stå klart for alle, at et flertal i Israel ikke er rede til at acceptere palæstinensernes legitime rettigheder til en suveræn stat på de besatte områder og heller ikke reelt accepterer formlen “land for fred” i henhold til FN’s resolutioner.

Forhandlingerne under Oslo-processen har desværre vist, at skiftende israelske regeringer har haft som mål at fastholde kontrol over de besatte områder og de palæstinensiske indbyggere. Den øgede illegale bosættelse og de store investeringer i veje og anden infrastruktur er klart gennemført for at forhindre dannelsen af et sammenhængende Palæstina.

Forløbet under den nye intifada viser ligeledes, at palæstinensiske liv ikke står i høj kurs hos den israelske regering og bekræfter FN’s Højkommissær for Menneskerettigheder Mary Robinsons udsagn fra oktober om at “sjældent har nogen haft et så stort et behov for beskyttelse”.

Med den seneste israelske eskalering med omfattende angreb på palæstinensiske mål, er behovet for beskyttelse endnu større end i efteråret, og Venskabsforeningen opfordrer den danske regering til at arbejde aktivt for, at der hurtigt sendes en internationalt styrke til beskyttelse af palæstinenserne, med eller uden accept fra Israel og USA.

Foreningen er i øvrigt tilfreds med, at det i den danske regering nu øjensynligt erkendes, at det først og fremmest er den israelske politik, som forhindrer en løsning på det folkeretlige grundlag, fastlagt i FN’s relevante resolutioner. Samtidig noterer vi os med undren, at den borgerlige opposition i Danmark synes at prioritere et godt forhold til den brutale israelske regering højere end palæstinensernes menneskerettigheder.

Venskabsforeningen opforder kraftigt den danske regering til at følge op på kritikken af bosættelserne. Uden en begyndende afvikling af bosættelser er der ingen mulighed for at palæstinenserne kan se forhandlinger som et alternativ til en desperat modstandskamp mod overmagten.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Studieture og rejser. Bogmærk permalinket.