Støt palæstinensernes ret til hjemvenden og egen stat

Ole Olsen, DPV

Støt palæstinensernes ret til hjemvenden og egen stat

Udtalelse fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforenings generalforsamling 23. april 1999

————————————————-

I disse dage er vi vidne til etnisk udrensning af Kosova – fordrivelsen af den albanske befolkning. Vi er vidne til, hvorledes den vestlige verden for første gang siden 2. verdenskrig angriber et europæisk land med det erklærede formål at beskytte albanerne i Rest-Jugoslavien.

I 1948 blev en stor del af det palæstinensiske folk fordrevet fra deres land.

De og deres efterkommere – over tre millioner palæstinensere – befinder sig i eksil, spredt over hele verden.

Det er verdens største flygtningebefolkning.

På trods af utallige FN resolutioner gennem 50 år har den vestlige verden med USA som Israels magtfulde allierede gjort meget lidt for det fordrevne folk – eller for de af dem, som blev tilbage i den jødiske stat som et diskrimineret mindretal.

Dobbeltmoralen er indlysende.

Israel-Palæstina konflikten er nøglekonflikten i det eksplosive Mellemøsten. Også den vestlige verden erkender, at der på en eller anden måde skal opnås en løsning.

Oslo-aftalen har ikke bragt løsningen – næsten intet er gjort for at forhindre Likud regeringen i at opføre nye bosættelser på konfiskeret palæstinensisk jord, næsten intet er gjort for at forhindre palæstinensernes udvisning fra Østjerusalem og næsten intet er gjort for at få de 3000 politiske fanger frigivet.

Den 4. maj skulle Oslo-aftalen været forhandlet færdig, og Arafat har derfor bekendtgjort, at han på denne dato vil udråbe en palæstinensisk stat. Det israelske valg finder sted den 17. Maj, og i sin valgpropaganda har Netanyahu erklæret, at dersom Arafat gør alvor af sin trussel, vil Israel annektere alle dele af Vestbredden, der endnu ikke er overgået til selvstyret.

Det anses for givet , at udråbelsen af en palæstinensisk stat 13 dage før det israelske valg vil styrke Likud betragteligt.

EU har derfor den 23. marts opfordret Arafat til at udsætte udråbelsen af en palæstinensisk stat. Til gengæld lover EU at støtte palæstinenserne i deres krav på en stat, når forhandlingerne i løbet af et år er afsluttet.

Det er vigtigt at få fastslået, hvilken stat EU forestiller sig, der skal komme ud af forhandlingerne.

Dansk-Palæstinensisk Venkabsforening fastholder, at den fremtidige palæstinensiske stat bør hvile på de folkeretslige principper som FN resolutionerne er et udtryk for.

Den danske regering opfordres til at arbejde for at dette sker.

I et stort israelsk dagblad blev nedenstående tekst, fornylig formuleret af den lille israelske fredsgruppe Gush Shalom, offentliggjort og underskevet af 146 kendte israelske intellektuelle, heriblandt 5 modtagere af Israels højeste udmærkelse: Israel prisen.

“Vi støtter det palæstinensiske folks ret til at erklære oprettelsen af en palæstinensisk stat i hele det område, der udgør Vestbredden og Gaza og med et forenet Jerusalem som hovedstad for begge stater. Vest-Jerusalem som Israels hovedstad og Øst-Jerusalem som Palæstinas hovedstad.” Denne tekst kan Dansk Palæstinensisk Venskabsforening tilslutte sig.

Vedtaget på Dansk-Palæstinensisk Venskabsforenings generalforsamling den 23. April 1999.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.