Venskabsforeningen beklager

Ole Olsen, DPV

Venskabsforeningen beklager

Ritzaus har i dag (5/10 2000) bragt følgende udtalelser fra Dansk Palæstinensisk Venskabsforening:

Arrangørerne bag gårdsdagens demonstration er rystet over den udvikling som begivenhederne pludselig tog. “Vi havde fornemmet en fælles dagsorden. Men nogle ville det anderledes, og de overtog demonstrationen. Den islamiske dimension trådte frem i det her – der var nogle fundamentalister der ville markere sig”, siger Ole Olsen, der er formand for Dansk Palæstinensisk Venskabsforening og næstformand i Det radikale Venstres udenrigspolitiske udvalg.

Demonstrationen var vendt mod israelernes behandling af palæstinenserne under de seneste dages voldsomme sammenstød mellem israelsk militær og politi og unge palæstinenserne i Israel.

“Det var herboende palæstinensere, der stod bag. jeg er frygtelig ked af den måde det udviklede sig på. Vi havde en ganske anden og normal køreplan. Det varer længe inden vi arrangerer den slags igen. Det er bestemt ikke i vores interesse, at tingene udviklede sig, som de gjorde.” siger Ole Olsen.

Derudover udtaler Venskabsforeningen:

De grupper af unge mænd, der rendte hærgende gennem Københavns gader har intet at gøre med vores forening. Vi tager afstand fra deres handlinger. De er efter vores opfattelse en gruppe ballademagere, som ikke viser interesse for at arbejde seriøst for det palæstinensiske folks sag. Det er tragisk at disse personer tilsyneladende ikke kender til andre måder at udtrykke sig på. Det er ligeledes tragisk, at de med deres handlinger tager fokus væk fra den meget alvorlige situation, der har udviklet sig i Israel og Palæstina.

Om denne situation har Venskabsforeningen sagt følgende:

Stop jærnnæven!

Retfærdig fred nu!

Krigsforbryderen Ariel Sharon´s provokerende besøg på Tempelbjerget i Jerusalem fik, som man kunne vente det, den palæstinensiske frustration over udsat fred og retfærdighed til at koge over i demonstrationer og optøjer.

Israel’s reaktion var imidlertid ikke skridt mod en retfærdig fred og imødekommelse af palæstinensernes legitime krav, men massiv undertrykkelse – hjulpet af kamp-helikoptere, granater og gummikugler. – Midler som er forbudt i følge Genevekonventionen om besættelsesmagters adfærd i besatte områder. Resultatet af denne jernnæve-politik er mere end 50 dræbte og over 1500 sårede.

Svaret på demonstrationerne bør ikke være et stop for forhandlingerne om fred. Tværtimod burde israelerne se den palæstinensiske udladning af vrede som et vink med en vognstang om, at Israel bør droppe sin forhalingstaktik og vise vilje til en retfærdig løsning

Det er mere end 10 år siden, at palæstinenserne anerkendte FN’s sikkerhedsråds resolutioner om “Land for fred”. Dette skridt har Israel endnu ikke taget, men har i stedet insisteret på, at palæstinenserne skal acceptere en aftale, der giver dem langt mindre end de i årevis har haft bred international opbakning til at få.

Israel satser på at beholde dele af de besatte områder, herunder dele af Øst-Jerusalem. Israel vil opretholde de fleste illegale bosættelser og nægter at lade palæstinensiske flygtninge at vende hjem. USA støtter aktivt flere af de israelske krav og EU-lande forholder sig passive. Der er gode grunde til palæstinensernes frustration.

Palæstinensere i Danmark og Dansk Palæstinensisk Venskabsforening opfordrer:

den israelske regering til øjeblikkeligt at stoppe sin jernnæve-politik og opføre sig i overensstemmelse med Genevekonventionen.

den israelske regering til straks at erklære at Israel er villig til at indgå en fredsaftale i overenstemmelse med FN’s resolutioner og Folkeretten

den danske regering til at føre en aktiv politik som medvirker til at sætte disse rimelige krav til Israel igennem

Yderligere oplysninger, kommentarer mv. hos Ole Olsen: 35 28 68 35 (arb.) / 46359805 (priv.) eller Søs Nissen: 35350081 / 28219291.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.