Israel afviser fredsdrøftelser med Syrien og optrapper bygningen af bosættelser i Golan-højderne

Agence France Presse

Israel afviser fredsdrøftelser med Syrien og optrapper bygningen af bosættelser i Golan-højderne

Agence France Presse 19.12.2006

JERUSALEM – Den israelske indenrigsminister Roni Bar-On sagde, at han har til hensigt at optrappe bygningen af boliger i bosættelser i de besatte Golan-højder og afviste nylige syriske opfordringer til fredsdrøftelser.

Jeg tog den beslutning efter at have rejst rundt i Golan-højderne hvor jeg så , at syrerne fremskyndede bygningen af huse i byen Quneitra på grænsen til den jødiske stat, erklærede Bar-On i den israelske hærs radio. “I stedet for at lade området henligge i ruiner, som de har gjort det i årtier, ønsker syrerne at befolke det, hvilket betyder, at det er mere end en krigsfront for dem”, tilføjede han.

En leder fra lokalrådet i Golan, Sami Bar-Lev fortalte, at bygningen af 400 nye boliger er i gang i Katzrin, den største jødiske bosættelse (i Golan, o.a.), hvor der bor omkring 7.500 mennesker. Israel erobrede den strategisk beliggende Golan Højslette i den arabisk-israelske krig i 1967 og diskussioner om tiltageleveringen af området bidrog til sammenbruddet af fredsdrøftelserne i 2000.

I går afviste premierminister Ehud Olmert at genoptage fredsdrøftelser med Syrien trods en opfordring fra den syriske præsident Bashar al-Assad. “Vi har ikke indtryk af, at der på nuværende tidspunkt er grundlag for påbegynde forhandlinger med Syrien”, sagde Olmert på en fælles pressekonference med den britiske premierminister Tony Blair.

I et interview med det italienske dagblad “La Repubblica” i fredags opfordrede Assad lederne i Israel og USA til at forhandle med Damaskus for at genoplive fredsdrøftelserne, som har ligget på is i næsten syv år. “Mange i Israel tager til orde for en dialog med Damaskus”, sagde Assad. “Så det jeg siger til Olmert er: Lad ham prøve og se om vi bluffer”.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.