Svensk menneskerettighedsarbejder udsat for ondskabsfuldt angreb fra israelsk bosætter

Shadi Fadda, International Solidarity Movement

Svensk menneskerettighedsarbejder udsat for ondskabsfuldt angreb fra israelsk bosætter

Shadi Fadda 19.11.2006

En 19-årig svensk menneskerettighedsarbejder fik idag brækket kindbenet af en israelsk bosætter. Tove Johansson fra Stockholm gik gennem Tel Rumeida-checkpointet sammen med en lille gruppe menneskerettigheds-arbejdere for at ledsage palæstinensiske skolebørn til deres hjem.

De blev mødt af omkring 100 bosættere i små grupper, som på hebræisk begyndte at synge “Vi dræbte Jesus, vi vil også dræbe dig!”, et omkvæd, som besætterne hele dagen havde gentaget  over for udlændinge i Tel Rumeida. Efter omkring 30 sekunders afventen omringede en lille gruppe af meget aggressive bosættere de internationale volontører og begyndte at spytte på dem i en sådan grad, at de beskrev det som “regn”.

Derpå begyndte nogle mandlige bosættere bagest i gruppen at hoppe og spytte, mens andre sparkede volontørerene bagi og fra siden. De israelske soldater, der ved checkpointet stod blot nogle få alen bag de internationale volontører stod blot og så til, da de blev angrebet.

En af besætterne ramte så Tove i venstre side af ansigtet med en tom flaske, knuste den mod hendes hoved og brækkede hendes kindben. Hun faldt øjeblikkeligt omkuld og gruppen af bosættere, der så på,  begyndte at klappe i hænderne, råbe slagord og synge. Soldaterne, som indtil da blot havde været tilskuere, greb ind og gjorde tegn til besætterne på en måde, som volontørerne beskrev som “ok….så er det nok gutter…”  

Bosætterne fik imidlertid lov til at forblive på stedet og blev ved med at klappe i hænderne og synge mens nogle af de internationale volontører forsøgte at stoppe blødningen i svenskerens ansigt. Nogle bosættere, der kom nedad en nærliggende bakke prøvede endog at tage fotos af sig selv med opadvendt tommelfinger, ved siden af Toves blødende ansigt.

På dette tidspunkt blev en af de internationale volontører taget ind i en politibil og bedt om at identificere, hvem, der havde angrebet. Det gjorde hun og udpegede tre bosættere, som politiet satte ind i sine køretøjer. Alle besætterne blev imidlertid  kørt til forskellige områder i bydelen og næsten øjeblikkeligt løsladt. Da en bosætter blev sluppet løs i Shudada Street, var skaren stadig i gang med at fejre Tove Johanssons skade, de klappede i hænderne og råbte slagord.

En bosætterlæge kom til stede  omkring 15 minutter efter, at overfaldet havde fundet sted og begyndte straks at udspørge de internationale volontører om, hvem der havde angrebet dem og hvorfor de var i Hebron. Han afviste at hjælpe den blødende Tove Johansson på nogen som helst måde, mens hun lå blødende på gaden. Fem minutter efter bosætterlægen ankom en læge fra den israelske hær og begyndte at behandle den sårede. Da hun siden blev lagt på en båre, klappede gruppen af bosættere på ny i hænderne og råbte slagord.

Tilstedeværende politiofficrer begyndte  straks at true med at arrestere de tilbageværende volontører, hvis de ikke straks forlod stedet, skønt også de lige var blevet angrebet. Den sårede Tove Johansson blev ført til Kiryat Arba-bosættelsen og derefter til Hadassah Ein Keren-hospitalet i Jerusalem.

Volontørerne fik senere at vide af politiet, at det ikke en gang havde noteret navnene på de bosættere, der var blevet identificeret som dem, der havde angrebet dem og at en af de mest aggressive angribere simpelt hen havde fortalt  politiet, at han skulle checke in på et fly til Frankrig to timer senere.

Tidligere samme dag blev mindst 5 palæstinensere, deriblandt et 3-årligt barn, såret af bosættere, der hærgede Tel Rumeida checkpointet og kastede sten og flasker mod lokale beboere. Palæstinensiske skolebørn på vej hjem fra skole blev også angrebet. De israelske besættelsesstyrker, der i stort antal var sendt ind i området, greb ikke ind for at stoppe besætterne.

  Oversat fra engelsk for DPV af KARL Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Projekter. Bogmærk permalinket.