Olivenhøsten på Vestbredden og i Gaza

FN rapport, FN

Olivenhøsten på Vestbredden og i Gaza

Olivenhøsten finder sted fra midten af oktober til begyndelsen af november. 45% af palæstinensisk landbrugsjord er beplantet med oliventræer.

Dette års olivenhøst er en kilde til håb for et samfund, hvor over 2/3 af befolkningen lever i fattigdom (mindre end USD 2.7 om dagen). Dette skriver FN i en rapport for oktober. Med et usædvanligt godt år for olivenhøsten, lover olivenindustrien at bidrage med over 118 mio USD (baseret på 2003/2004 tal) til den skrøbelige palæstinensiske økonomi – 22% af den samlede landbrugsproduktion. Der er skønsmæssigt 9 mio oliventræer i de besatte områder, som kan producere 43.000 ton olie. Olivenplukningen er en meget intensiv arbejdsproces, der kræver tusindvis af arbejdere og næsten en måneds dagligt arbejde. Derfor deltager mere end halvdelen af den palæstinensiske befolkning i høsten, hvor familier og børn tilbringer uger i marken i en glad og forventningsfuld stemning. Efter høstarbejdet er overstået, er det næste skridt for landmændene at sende de nyplukkede oliven til presning. Dette skal gøres hurtigt – ellers vil kvaliteten af olien blive ringere. Så snart olien er presset og emballeret, har landmændene brug for adgang til handelspladserne og markederne for at sælge deres varer.

De israelske begrænsninger af bevægelsesfriheden, som f.eks. lukning af byer og områder og bygning af muren, giver grund til bekymring for, hvorvidt de palæstinensiske landmænd er i stand til at færdiggøre denne cyklus for olivenhøsten. Landmændene sinkes i deres arbejde af mere end 500 fysiske forhindringer og lukninger, som begrænser deres adgang til marker, handelspladser og produktionssteder. Den 703 km lange mur (som nu er 57% færdiggjort) udgør en yderligere forhindring for olivenhøsten. Det er skønnet, at omkring 1 mio træer vil blive utilgængelige bagved muren, når den er færdigudbygget.

Refereret for DPV af Grethe Bille

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.