EU suspenderer hjælp til den Palæstinensiske Myndighed

The Guardian

EU suspenderer hjælp til den Palæstinensiske Myndighed

Af Davis Gow i Luxembourg og Conal Urquhart i Tel Aviv – The Guardian 11. april 2006

EU øgede igår presset på den HAMAS-ledede Palæstinensiske Myndighed for at anerkende Israel og give afkald på terroristisk vold, ved at suspendere al direkte støtte til den ny regering. EU er de palæstinensiske territoriers største enkeltdonor og yder 340 millioner dollars om året, hvoraf lige under halvdelen går direkte til den Palæstinensiske Myndighed.

Bistandsorganisationer har advaret om, at beslutningen om at afbryde bistanden simpelthen ville være et hårdt slag for mennesker, der må leve for omkring 1 dollar om dagen. Og de vil blive drevet yderligere i armene på terroristerne. Bistand tegner sig for 25% af palæstinensernes indkomster.

Men EU’s sagde, at bistand vedrørende elektricitet, vand, fødevarer, sundhed og uddannelse ville blive kanaliseret via agenturer nært knyttet til, men ikke kontrolleret af HAMAS.

Beslutningen om at suspendere bistanden kom efter at den palæstinensiske finansminister, Omar Abdel Razek, advarede om, at den Palæstinensiske Myndigheds finansielle krise var desperat og gjorde ham ude af stand til at betale 140.000 offentligt ansatte.

EU-ministrene afviste en sådan diskurs som overdrevet. Jack Straw, den britiske udenrigsminister sagde, at bistanden var blevet suspenderet ”mens der foregår en intens søgen efter andre måder til at sikre, at offentligt ansatte som lærere og læger får deres løn”.

Han tilføjede:”Vores altovervældende bekymring er at sikre os, at almindelige menneskers liv ikke lider skade. Og samtidig ville de europæiske skatteborgere finde det utåleligt, hvis deres penge blev givet ud på terrorister og terroristiske aktiviteter”.

HAMAS kunne løse problemet ved at forpligte sig til en ikke-voldspolitik, anerkende Israel og overholde tidligere fredsaftaler med den jødiske stat, sagde han. Hidtil har de signaler HAMAS har udsendt været modsætningsfyldte for mens premierministeren, Ismail Haniyeh forekommer at være velvilligt indstillet har udenrigsministeren, Mahmoud Zahar fortsat med at tale om fjerne Israel fra landkortet.

Den ny israelske premierminister, Ehud Olmert afskar alle direkte kontakter til den Palæstinensiske Myndighed i weekenden og sagde, at Israel ville nedfryse relationerne til udenlandske repræsentanter, der mødtes med repræsentanter for HAMAS.

Mahmoud Abbas, den palæstinensiske præsident sagde, at denne politiske linie var en krænkelse af tidligere underskrevne aftaler og af international lov. Sami Abu Zuhri, talsmand for HAMAS sagde, at det israelske skridt var ensbetydende med en ”krigserklæring”.

En israelsk granat dræbte en ung pige og sårede 12 af hendes slægtninge, da den ramte en families bolig i den nordlige Gaza-stribe. Fjorten palæstinensere, deriblandt 2 børn, er blevet dræbt under israelske angreb siden fredag nat.

Angrebene er et forsøg på at sætte en stopper for affyringen af raketter fra Gaza ind i Israel. I ugevishar den israelsake hær affyret op til 300 granater om dagen og brugt fly til at dræbe militante palæstinensere. Og milkitante palæstinensere har affyret omkring 50 missiler ind i Israel i den seneste måned uden at forårsage nogen alvorlig skade; deriblandt fire raketter, som blev affyret igår.

Den døde pige blev identificeret som Hadeel Ghabeen; vidner fortalte, at hun var mellem fire og otte år gammel..

Oversat fra engelsk fra DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.