Partner protesterer over tegninger

Folkekirkens Nødhjælp

Partner protesterer over tegninger

Dr. Bernard Sabella, direktør i Det Mellemøstlige Kirkeråd, en af

Folkekirkens Nødhjælps ældste samarbejdspartnere i Mellemøsten, har den 31. januar sendt følgende brev til udenrigsminister Per Stig Møller, Jyllands Posten og Folkekirkens Nødhjælp.

Deres Excellence, udenrigsminister Per Stig Møller

Hilsener og fredsønsker fra Jerusalem, den hellige by i det hellige land.

Jeg henvender mig til dem og den danske regering som katolik og nyvalgt medlem af Palæstinas parlament ved det nys overståede valg i de palæstinensiske områder.

Jeg ønsker at gøre Dem klart, hvor vigtigt det er at fordømme de tegninger af profeten Muhammed, som blev trykt i Jyllands Posten d. 29.september 2005.

Jeg ser ikke blot sagen som et spørgsmål om ytringsfrihed, men som et forsøg på at såre – ikke bare muslimer, men alle mennesker, som mener at religioner, religiøse symboler og store religiøse profeter er omgærdet af en vis ukrænkelighed.

Også jeg, en palæstinensisk kristen, er blevet stødt, fordi fornærmelser mod profeten Muhammed er en fornærmelse mod mig som medlem af den store arabiske muslimske civilisation.

Folkekirkens Nødhjælp har støttet Det Mellem-østlige Kirkeråds arbejde blandt palæstinensiske flygtninge siden begyn-delsen af 1950’erne.

Som direktør for Det Mellemøstlige Kirkeråds arbejde blandt palæstinensiske flygtninge har jeg mange danske og skandinaviske venner. De har altid været rollemodeller på grund af deres åbenhed, accept og tolerance.

Jeg er overbevist om, at offentliggørelsen af disse blasfemiske tegninger – og de er blasfemiske – ikke havde til hensigt at afprøve, hvor åbne muslimer er overfor ytringsfriheden, men snarere at nedværdige deres tro og den ærbødighed, de føler overfor deres profet.

Jeg er ked af at Jyllands Posten har valgt denne måde at angribe muslimske følelser på – ja, alle fornuftige menneskers følelser, uanset nationalitet eller religion.

De har i kraft af deres embede et ansvar for at opretholde Danmarks omdømme som et land, der lever i fred med sig selv og med andre.

Det, der er brug for, er at Deres regering udsender en udtalelse, der lægger afstand til offentliggørelsen af de blasfemiske tegninger om som undskylder overfor alle, hvis følelser er blevet krænket af denne beklagelige offentliggørelse.

Ytringsfriheden må aldrig bruges til at krænke menneskers ret til at ære og agte deres profeter, traditioner og overbevisninger, uanset deres religiøse eller kulturelle baggrund.

Vi går alle ind for ytringsfrihed, men ikke den slags ytringsfrihed, der sår splid, had, mistro og mulig konfrontation. Sådan noget er ikke ytringsfrihed på noget som helst sprog i verden, men et alvorligt og farligt forsøgt på at destabilisere forholdet mellem kulturer, religioner og civilisationer.

Jeg sætter min lid til Deres klogskab og Deres regerings evne til at håndtere denne sag på en måde, der sikrer fortsat harmoni og respekt mellem borgere og mellem tilhængere af forskellige religioner.

Dr. Bernard Sabella, medlem af Palæstinas parlament, Jerusalem. 31.01.2006

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.