Olmert: Vi må trække os ud

Haaretz

Olmert: Vi må trække os ud

Af Aluf Behn, Haaretz, 25. januar 2006

Fungerende premierminister Ehud Olmert åbnede tirsdag aftens tale ved den sjette årlige Herzliya konference med at sige, at Israel bliver nødt til at trække sig tilbage fra dele af Vestbredden.

Israels 2005 tilbagetrækning fra Gaza striben og dele af Vestbredden var ”et vendepunkt for staten Israel”, sagde Olmert, som fungerer som ”stand-in” for syge premierminister Ariel Sharon.

Olmert præsenterede sin politiske plan forud for valget, hvilket hans rivaler –Likuds formand Benjamin Netanyahu og Labor partiets Amir Peretz – også gjorde denne uge.

Olmert sagde, at den største udfordring Israel nu står overfor, er, ”at sætte permanente grænser for staten Israel for at sikre en jødisk majoritet”.

”Valget mellem at tillade jøder at bo hvor som helst i landet Israel, og at bo i en stat, hvor der er et jødisk flertal, betyder, at opgive dele af landet Israel” sagde han. ”Vi kan ikke fortsætte med at kontrollere dele af de territorier, hvor der bor flest palæstinensere.”

”Israel vil opretholde sikkerhedszonerne, vigtige bosættelser, og steder af betydning for det jødiske folk, først og fremmest Jerusalem, forenet under israelsk kontrol. Der kan ikke eksistere en jødisk stat uden Jerusalem under israelsk kontrol,” sagde Olmert.

Israel støtter dannelsen af en demokratisk og ”moderne” palæstinensisk stat, men Olmert understregede også, at palæstinenserne kun ville få uafhængigheden, hvis de kan tilvejebringe et fuldstændigt ophør på angrebene på Israel.

Olmert tilføjede, at det ville være ”en historisk fejltagelse at lade palæstinenserne flygte fra deres ansvar for at opløse terrorgrupperne”, og sagde, at Israel ville insistere på implementeringen af køreplanen for fred, som forudsætter, at palæstinenserne ophører med at bruge voldelige midler.

Den fungerende premierminister erklærede, at en regering under hans lederskab ville forpligte sig på køreplanen for fred, og at denne vej medfører en forpligtigelse til at følge alle faser i køreplanen.

Køreplanen betyder etablering af en palæstinensisk stat indenfor midlertidige grænser som en foreløbig fase før en endelig aftale.

Olmert sagde, at han er klar over presset på Israel for, at tage endnu et ensidigt skridt, hvis forhandlingerne fejler, men ”vi foretrækker en aftale.”

Han fortsatte: ”hvis deltagerne ikke overholder deres forpligtigelser, så vil vi sikre Israels sikkerhed og de israelske borgeres interesser med alle metoder.”

I reference til onsdagens palæstinensiske valg håbede Olmert, at palæstinenserne ikke igen ville ”vælge de ekstremister, som har ledt dem fra tragedie til tragedie og til sorgfyldte liv.”

I sidste uge sagde Olmert, at hvis den palæstinensiske ledelses præsident Mahmoud Abbas formår at ødelægge terror organisationerne, så vil han begynde endelige status-forhandlinger med ham.

U.S. ambassadør i Israel, Dick Jones, sagde mandag, at den amerikanske administration ville foretrække at se Hamas begrænset i det palæstinensiske parlament snarere end i PA ledelsen.

Han sammenlignede situationen i PA til den i Libanon, idet han sagde, at USA samtaler med den libanesiske regering men ikke med Hizbollah ministre, og at det ville være muligt, at danne et lignende system i dette tilfælde.

Oversat fra engelsk for DPV af Malene Agergaard Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.