Hamas frafalder opfordringen til udslettelse af Israel i sit manifest

Guardian

Hamas frafalder opfordringen til udslettelse af Israel i sit manifest

Chris McGreal i Jerusalem, Guardian, torsdag den 12. januar 2006

Hamas har frafaldet sin opfordring til udslettelse af Israel i sit manifest for det palæstinensiske parlamentsvalg om 14 dage, et træk som bringer gruppen nærmere til den overvejende palæstinensiske position om at opbygge en stat inden for grænserne af de besatte territorier.

Den islamistiske gruppering som er ansvarlig for en lang kampagne af selvmordsbombninger og andre angreb på israelere, opfordrer stadig til at opretholde den væbnede kamp mod besættelsen. Men den træder tilbage i forhold til Hamas’ 1988-charta der krævede Israels udslettelse og oprettelse af en palæstinensisk stat i stedet.

Manifestet nævner intet om udslettelse af den jødiske stat og indtager i stedet en mere tvetydig holdning ved at sige, at Hamas har besluttet at deltage i valgene fordi den vil medvirke til “oprettelsen af en uafhængig stat hvis hovedstad er Jerusalem”.

Skiftet i vægtning kommer af at Hamas føler sig under pres fra den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, og fra fremmede regeringer for at acceptere Israels ret til at eksistere og afslutte sin brug af vold hvis den ønsker at blive accepteret som politisk partner i en fremtidig administration.

Grupperingen forventes at fremstå som det næststørste parti efter hr. Abbas’ Fatah i det næste palæstinensiske parlament. Opinionsmålinger giver den mere end en tredjedel af den folkelige stemmeafgivning, bygget på en kampagne mod Fatahs indgroede korruption og dårlige forvaltning og svigt mht. at bekæmpe stigende kriminalitet, og ved at tage æren for at drive den israelske hær og bosætterne ud af Gaza.

Men manifestet fortsætter med at fremhæve den væbnede kamp. “Vor nation er i et stadium af national befrielse, og den har ret til at handle for at genopnå sine rettigheder og gøre ende på besættelsen ved brug af alle midler, herunder væbnet modstand”, siger det.

Gazi Hamad, en Hamas-kandidat i Gaza-striben, sagde i går at manifestet afspejlede grupperingens position om at acceptere en midlertidig stat baseret på 1967-grænserne, men overlade en endelig afgørelse om, hvorvidt man skal anerkende Israel, til fremtidige generationer.

“Hamas taler om afslutning af besættelsen som basis for en stat, men samtidig er Hamas stadig ikke parat til at anerkende Israels ret til at eksistere”, sagde han. “Vi kan ikke opgive retten til væbnet kamp fordi vort territorium er besat i Vestbredden og Østjerusalem. Det er det territorium vi kæmper for at befri”.

Men hr. Hamad sagde at den væbnede modstand ikke længere var Hamas’ primære strategi. “Politikken er at opretholde den væbnede kamp, men den er ikke vores første prioritet. Vi ved at først af alt må vi lægge mere anstrengelse i at løse de interne problemer, gøre op med korruption, afpresning, kaos. Dette er vores prioritet, fordi hvis vi ændrer situationen for palæstinenserne, vil det gøre vores sag stærkere”.

“Hamas ser på at etablere en ny politisk strategi hvori alle palæstinensiske grupper vil deltage, ikke bare domineret af Fatah. Vi vil diskutere forhandlingsstrategien, hvordan vi kan køre konflikten med Israel, men med andre midler”.

Ghassan Khatib, en palæstinensisk kabinetsminister og medlem af det sekulære Palæstinensisk Folkeparti sagde at han troede Hamas var ved at blive tvunget til at indse virkeligheden da den forberedte sig på at sidde i parlamentet, og at den ville blive nødt til at gå med til en forhandlet aftale med Israel: “At have Hamas inden for systemet er en positiv udvikling hvorved de må rette sig efter flertallets regler og respektere argumenterne fra den administration de er en del af, hvilket inkluderer en stat bygget på 1967-grænserne. Det vil tage tid, men Hamas vil ikke længere have deres egen milits. Den vil udelukkende være en politisk kraft”.

Men Israels sikkerhedsinstitution forudsiger at hvis Hamas klarer sig så godt som forventet ved valget, vil det skade Den Palæstinensiske Myndighed og yderligere underminere udsigterne til en aftale.

[Fra Guardian Unlimited]

Oversat fra engelsk for DPV af Jørgen Nyeng

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.