Palæstinensere sagsøger den tidligere Shin Bet leder Avi Dichter

Haaretz

Palæstinensere sagsøger tidligere Shin Bet-leder

Af Yuval Yoaz, Haaretz

Palæstinensere indgav torsdag et civilt søgsmål mod den tidligere leder af sikkerhedstjenesten Avi Dichter i en amerikansk forbundsret, idet de krævede et milliondollarbeløb i skadeserstatning.

Sagsøgerne er slægtninge til 14 civile, der blev dræbt da Israel myrdede den overordnede Hamas medarbejder Salah Shehadeh i juli 2002.

Søgsmålet blev indgivet til en amerikansk distriktsret – i det sydlige område af New York .

Mens palæstinensere tidligere har indgivet søgsmål i USA mod andre sikkerhedsfolk, befinder Dichter sig, ulig de andre anklagede i disse sager sig netop i USA.

Sagsøgerne har derfor kunnet overgive ham papirerne og derved fået retten til at lytte til sagen.

I følge søgsmålet, er Dichter medansvarlig for dødsfaldene, både på grund af sin rolle i beslutningen om at kaste en et-tons bombe på den bygning, Shehadeh befandt sig i, og fordi hans oplysninger dannede grundlag for beslutningen.

De israelske forsvarsstyrker udtalte, at tidspunktet, hvor de besluttede at kaste bomben var baseret oplysninger, der indikerede, at Shehadeh var alene i bygningen.

I søgsmålet beder man ikke om et specifikt beløb i skadeserstatning.

– det er alene op til juryen – totalt forventes det at beløbe sig til millioner af dollars.

Sagsøgerne er både ude efter kompensation og strafferetslige foranstaltninger, idet de argumenterer med, at bombningen var en krigsforbrydelse, som ikke bør forblive ustraffet.

Dichter har endnu ikke svaret på søgsmålet.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.