Frikender israelsk officer for mord på pige

PCHR

Frikender israelsk officer for mord på pige

PCHR, Palæstinensisk Center for Menneskerettigheder,pressemeddelelse, d. 16. november 2005

Israelsk militær-ret frikender en israelsk officer for alle anklager vedr. drabet på en palæstinensisk pige

Tirsdag d.15. november 2005 frikendte den israelske, sydlige, militære befalingsret en officer i de israelske besættelsesstyrker ( IOF ) for anklager vedr.drabet på den 13-årige pige, Iman al-Hams, for illegal brug af våben, samt hindring af rettens gang.

Iman al -Hams, 13 år, fra Rafah blev dræbt d. 5. oktober 2004, da IOF fra en militærpost ved den ægyptiske grænse syd for Rafah, åbnede ild mod hende, da hun kom gående med sin skoletaske. Sagen vakte udbredt opmærksomhed, da en israelsk soldat, som arbejdede på den ovennævnte post, indrømmede, at hans overordnede officer havde “ bekræftet drabet “ og havde skudt pigen flere gange på klods hold, efter at hun allerede var blevet ramt af IOF-geværild og lå på jorden.

Følgelig indledte den israelske anklager en undersøgelse af sagen. Moshe Ya´lon, den tidligere israelske militære stabschef understøttede officerens påstand om, at drabet på pigen skyldtes skyderi på militærposten fra bevæbnede palæstinensere. Da israelske aviser offentliggjorde flere detaljer om sagen, blev officeren imidlertid arresteret, anklaget for at have fremsagt falsk vidnesbyrd.

D. 22. november præsenterede den israelske anklager et anklageskrift mod officeren, og militær-retten forlængede hans anholdelse i to måneder i en åben militærlejr. D.23. november viste de israelske medier et videobånd, hvor man så officeren bevæge sig hen mod barnet, der lå på jorden og skyde hende flere gange. D. 9.december 2004 blev officeren kendt skyldig i illegal brug af sit våben.

Den israelske militær-ret løslod officeren d.6. februar, da vidnerne og andre soldater tilbageholdt deres vidnesbyrd, som havde bekræftet, at de så officeren skyde pigen. Vidnerne og de øvrige soldater hævdede, at de havde løjet ved undersøgelsen for at slippe af med officeren.

Den seneste israelske domsafsigelse viser tydeligt manglen på retfærdighed i det israelske retssystem, især den militære ret. Undersøgelser bliver sædvanligvis foretaget af IOF, og sagerne bliver så overført til den militære ret, for således at underminere undersøgelsernes troværdighed og retskendelserne af dem.

Siden starten på den løbende palæstinensiske Intifada i september 2000, er 2908 palæstinensere, deraf 65 børn, blevet dræbt af IOF. Hundredvis af klager indsendt til israelske domstole af menneskeretsorganisationer, deriblandt PCHR på vegne af ofre, er blevet underkendt, og kun nogle få sager er blevet grundigt undersøgt.

I den forbindelse blev der af B´ Tselem, det Israelske Center for Menneskerettigheder i de Besatte Områder, d. 27. juni 2005 offentliggjort statistikker, som påviste, at det israelske politi indledte undersøgelser i 108 sager om drab og skader på palæstinensere i det besatte palæstinensiske område ( OPT ) ud af tusindvis af lignende sager, og at der kun blev afsagt domme i 19 tilfælde, som førte til at kun to soldater blev dømt for at have dræbt palæstinensere.

Et typisk eksempel, som beviser ligegyldigheden i undersøgelserne i sager om drab eller skader på civile i OPT, begået af IOF, var en kendelse, afsagt af en israelsk militærdommer i april 2005, som frikendte en israelsk soldat for at have dræbt James Miller, en engelsk journalist, som bekræftede, at der ikke var “nok materiale til at bevise hans forbindelse til drabet. ” Miller blev dræbt af IOF i maj 2003 i Rafah, mens han arbejdede i området.

I 2003 blev en israelsk soldat frikendt for anklager i forb. med drabet på Rachel Corrie, en amerikansk freds-aktivist, som blev kørt over af en bulldozer i Rafah i marts 2003, mens hun prøvede på at standse nedrivningen af palæstinensiske hjem, begået af IOF. Undersøgelsen af hændelsen, som blev foretaget af IOF, konkluderede, at Corrie blev dræbt, “ved at hindre operationer af bulldozere “, og at hun blev ramt, “da hun prøvede at klatre op på bulldozeren.”

Undersøgelsen konkluderede også, at Corries død “ ikke var et resultat af en direkte handling fra bulldozeren, men snarere skyldtes en bunke sand, som blev skubbet af den, og som dækkede hende, så der er ingen grund til at indlede en disciplinærsag mod de soldater, der var involveret i ulykken. “

Disse sager er et klart bevis på de frifindelser, som bliver givet til soldater i OPT, som opmuntrer dem til at udføre flere forbrydelser mod palæstinensiske civile og deres ejendom, og til at handle frit uden at skulle stå til regnskab.

Den seneste af sådanne forbrydelser fandt sted i Jenin d. 3. november 2005 , da IOF skød på den 11-årige Ahmed al-Khatib, da han legede med sine venner den første dag i Eid al-Futr. Han blev såret af to skarpe kugler i hovedet og maven. Barnet døde af sine sår på et israelsk hospital d. 5. november. IOF hævdede, at barnet var blevet dræbt ved en fejltagelse, da soldaterne troede, at et legetøjsgevær, som han holdt, var et rigtigt gevær, og så skød de ham.

Barnets far tilbageviste denne påstand og hævdede, at hans søn ikke holdt et legetøjsgevær. Der er intet tegn på, at IOF har foretaget en grundigere undersøgelse af denne sag.

Tidligere blev den 3-årige Ádi Tantawi fra Askar flygtningelejren i Nablus skudt og dræbt af IOF d. 2. oktober 2005 i nærheden af sit hjem. IOF hævdede, at de skød ham, fordi de troede, han ville skyde på dem. Imidlertid har indledende undersøgelser, foretaget af IOF, vist, at skyderiet var brud på reglerne, som fastslog, at barnet ikke var bevæbnet og ikke udgjorde nogen trussel mod israelske soldaters liv ( iflg.Israeli Daily Ha´aretz, d. 2. oktober 2005 ).

Den israelske “ Civil Administration “ telefonerede til familien og undskyldte for deres barns død og lovede at iværksætte en undersøgelse af drabet. Der har imidlertid ikke været noget tegn på, at IOF har iværksat en undersøgelse af barnets død . Det er værd at notere, at den strengeste dom, som er blevet afsagt over en israelsk soldat, dømt for drabet på civile under Intifadaen, var den, der blev afsagt over en soldat, som blev dømt for drabet på Thomas Hurndall i Rafah i april 2003 ; soldaten blev idømt 8 års fængsel. Domme mod soldater er meget sjældne i disse sager.

PCHR fordømmer på det strengeste denne seneste domsafsigelse, der fritager IOF officeren for anklager i forb. med drabet på Iman al-Hams :

1. PCHR opfordrer til at indlede fair undersøgelser af alle forbrydelser, begået af IOF mod palæstinensiske borgere og deres ejendom, hvoraf nogle kan regnes som krigsforbrydelser under international lov.

2. PCHR mener, at denne seneste kendelse beviser utilstrækkeligheden i det israelske retssystem overfor den slags sager, da det er umuligt at opnå retfærdighed, når IOF samtidigt er dommer og den anklagede.

3. PCHR mener, at et retssystem, der yder et lovligt dække over tortur, ulovlige overførsler, kollektiv afstraffelse og over-juridiske domme aldrig kan anses for troværdig og pålidelig.

4. Grundet sin lange erfaring vil PCHR hævde, at det israelske militære retssystem bruges til at fremskaffe et lovligt dække for forbrydelser, begået af IOF mod palæstinensiske civile.

5. PCHR hævder, at frifindelserne af israelske soldater opmuntrer dem til at begå flere alvorlige forbrydelser mod ubeskyttede palæstinensiske borgere.

Oversat fra engelsk for DVF af Birthe H. Christensen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.