Muren gør Betlehem til et fængsel

The Australian

Muren gør Betlehem til et fængsel

Turismen vil også lide under det, skriver Stephen Farell

The Australian, 21. november 2005.

”O little town of Betlehem

O very big wall around it”

Allerede fallit og ved at forbløde er den kristne befolkning blevet reduceret og bragt til desperation af 5 års intifada. Kristus´ fødested blev afskåret fra Jerusalem i sidste uge – lige i tide til julen – af en 8 meter høj mur og kæmpe jernlåger, som mindede om værn mod atomangreb.

Muren og vagtposter er den seneste del af den kontroversielle 680 km lange afskærmning, som Israel opfører i Jerusalem og på den besatte Vestbred.

Israel anser den for at være grundpillen i Sharons strategi for adskillelse fra palæstinenserne, og peger på den succesfulde effekt i form af at stoppe antallet af selvmordsbomber og væbnede angreb på Israel.

Men i realiteten er Betlehems 30.000 indbyggere blevet afskåret fra Jerusalem – to af de mest populære turistmål for besøgende i det Hellige Land – af muren.

”Betlehem er blevet et stort fængsel for indbyggerne”, siger Victor Batarseh, borgmester i Betlehem.

Doktor Batarseh, som måtte optage banklån for at udbetale løn til kommunens ansatte de to sidste måneder, sagde at muren ville yderligere skade turisme og pilgrims industrien, som dækker 80% af byens indtægt.

”I de sidste 4 år har turismen været håbløs grundet den anden Intifada” Sagde han . ”For 3-4 måneder siden begyndte det at gå fremad, men nu har hotellerne indberettet at turisterne begrænser deres ophold, fordi det tager dem 2-3 timer at komme ud.”

Oberst-løjtnant Aviv Feigel, leder af distrikts koordinationen for Betlehem og forbindelsesofficer havde brugt o. 10 mio $ på adgangs tjekpointet for at sikre balancen mellem sikkerhed og adgang.

Busrejse selskaber skal bare vise deres pas i bussen, men når de forlader Betlehem skal de passere et tælleapparat og adgangs sluse, mens bussen og bagagen blev gennemsøgt et andet sted.

Kun et begrænset antal palæstinensere vil få tilladelse til at passere, og de skal stå i en anden kø end udenlandske besøgende.

”Betlehem er et fredeligt område nu, men situationen skal ikke misforstås” sagde oberst-løjtnant Feigel. ”I 2004 havde halvdelen af de selvmordsangreb, som medførte Israelske dødsfald udspring i Betlehem.”

De første turister, der passerede muren, gav udtryk for fortvivlelse. ”Det er som Berlin muren” sagde Maria Dubiel fra Polen. ”Vi er fra Østeuropa, og vi kender den slags mure. Vi havde sådan en mur mellem kapitalisme og kommunisme. Det er ikke nødvendigt. Det medfører ulykke.”

Oversat for DPV af Pernille Frahm.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Nyhedsbreve. Bogmærk permalinket.