EU skal tjekke rejsende under Rafah-planen

Haaretz

EU skal tjekke rejsende under Rafah-planen

Af Yoav Stern

Haretz d. 2. november 2005

Regeringens top ministre godkendte i går en plan, som skulle få EU embedsmænd til at inspicere rejsende, som skal ind i Gaza-striben fra Egypten gennem Rafah-grænseovergangen.

Hvis planen bliver iværksat, vil den betyde, at det er første gang, at Israel vil tillade EU at spille en større rolle i de israelsk- palæstinensiske relationer.

I mellemtiden udtalte sikkerhedsstyrkerne, at israelske og palæstinensiske forhandlere gjorde fremskridt under et møde i aftes, da man genåbnede Rafah-terminalen.

Et af problemerne, som hæmmer de israelsk – palæstinensiske samtaler om Rafah, er uenigheden om, hvor megen indflydelse de europæiske inspektører skal bruge. Regeringen fastslog, at Israel ønsker, at europæerne skal have større indflydelse end observatører og være i stand til at gå ind i farlige sikkerheds- situationer, hvorimod palæstinenserne ønsker en mere begrænset indflydelse for EU.

Israel forlanger også, at det skal modtage information i god tid fra grænsekontrol – myndighederne via kameraer, som filmer dem, som benytter Rafah-overgangen, hvilket palæstinenserne var imod.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.