Menneskerettighedsgrupper opfordrer Israel til at skrotte borgerretslov

AFP

Menneskerettighedsgrupper opfordrer Israel til at skrotte borgerretslov.

Agence France Presse 24. maj 2005

Jerusalem, den 24. maj:

Tre ledende menneskerettighedsgrupper opfordrer parlamentsmedlemmer til at skrotte en kontroversiel lov, som hindrer palæstinensere gift med israelere i at opnå israelsk indfødsret, og som adskiller familier.

Det israelske ministerium har godkendt en 12 måneders forlængelse af loven, der adskiller familier mellem Israel og de besatte områder og udelukker palæstinensere fra at opnå israelsk nationalitet gennem giftermål.

Ministre ændrede på lovgivningen, der skulle tillade at omkring 300 palæstinensere, mænd over 35 og kvinder over 25, fik indfødsret.

Loven skal godkendes af det israelske parlament i slutningen af måneden.

Men Human Rights Watch baseret i New York og Amnesty International med base i London samt den internationale kommission af jurister sagde, at loven var i modstrid med international lov stemplede ændringen som ”utilstrækkelig”.

“Det er på tide, at de israelske lovgivere afslutter den utålelige situation, som denne lov har skabt,” sagde Sarah Leah Whitson, mellemøstlig leder for HRW.

“Loven diskriminerer helt tydeligt israelere af palæstinensisk oprindelse og deres palæstinensiske ægtefæller,” tilføjede hun i en erklæring.

Loven, der først blev indført af parlamentet i juli 2003, er blevet fordømt som racistisk af både israelske arabere og venstreorienterede parlamentsmedlemmer.

Israels regering har forsvaret loven med den begrundelse, at dusinvis af israelere er blevet dræbt af palæstinensere, der havde fået indfødsret og opholdstilladelse gennem giftermål.

Oversat for DPV fra engelsk af Flemming Dyrman

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.