FN fordømmer israelske bosættelser

Oversat fra BBC

FN fordømmer israelske bosættelser

De Forenede Nationer har fordømt bygningen af israelske bosættelser i palæstinensiske territorier og opfordret til at denne politik omgøres.

Resolutionen ved det årlige møde for Menneskeretskommissionen i Geneve blev vedtaget med kun USA’s og Australiens stemmer imod. Der blev også vedtaget to andre resolutioner, der opfordrede Israel til at trække sig tilbage fra Golan og fordømte dets brug af magt.

Korrespondenter siger at fordømmelsen ikke medfører nogen straffeforanstaltninger, men sætter kraftigt lys på den israelske regerings handlinger. Delegationer fører hård lobby for at undgå resolutioner imod dem.

Resolutionen, som blev vedtaget torsdag [, opfordrede til:

– fuldstændigt ophør af alle bosættelsesaktiviteter som et første skridt henimod afvikling af israelske bosættelser

– nægtelse af adgang for produkter med oprindelse i israelske bosættelser

– konfiskation af jødiske bosætteres våben for at forhindre voldshandlinger med dem.

Den blev vedtaget med 39 stemmer mod 2, mens 12 nationer, herunder Storbritannien, Canada og Tyskland, afholdt sig fra at stemme.

Den israelske ambassadør Itzhak Levanon, som ikke havde stemmeret i forsamlingen, afviste resolutionerne som ”énsidige”, fordi de kun vendte sig mod Israel og ikke fordømte vold af palæstinensiske militante.

At fordømme bosættelser skabte ”et manglende incitament for palæstinensere til at gå videre med at implementere en første fase af vejplanen for at stoppe terrorisme”, sagde han.

Hr. Levanon sagde, at spørgsmålet burde overlades til bilaterale forhandlinger om en endelig løsning, som man var enedes om i tidligere fredsaftaler.

Muhammad Abu-Koash for palæstinenserne sagde, at når man lyttede til hr. Levanon, kunne man få det indtryk, at ”palæstinenserne er besætterne, og israelerne er de besatte”.

”Jeg opfordrer indtrængende alle medlemmer … til at bedømme Israel efter hvad det gør og ikke efter hvad det siger”, sagde hr. Abu-Koash til de delegerede.

Der bor mere end 400 000 jødiske bosættere i Gaza og Vestbredden ved siden af mere end 4 millioner palæstinensere.

Israel erobrede landet i 1967 og har holdt det besat siden da. Det internationale samfund betragter alle bosættelser i Gaza og Vestbredden, inklusive Østjerusalem, som ulovlige ifølge international lov, selv om Israel anfægter dette.

I april dette år brød præsident Bush med tidligere USA-politik ved at sige, at en permanent fredsaftale må afspejle ”demografiske realiteter” hvad angår Israels bosættelser i Vestbredden.

Israel planlægger énsidigt at trække alle 8 000 jødiske bosættere og de israelske tropper, der beskytter dem, ud fra Gaza denne sommer.

Men det vil bevare kontrol med grænserne, kysten og luftrummet for det besatte territorium, som er hjem for 1,5 million palæstinensere. Fire isolerede bosættelser i den israelsk besatte Vestbred vil også blive evakueret.

[Oversat fra BBC af Jørgen Nyeng for DPV]

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.