Åh så demokratisk

Information

Åh så demokratisk

 

leder i Information den 8. januar 2005

 

Med gennemførelsen af det første demokratiske præsidentvalg siden 1996 i de besatte palæstinensiske områder på søndag tager palæstinenserne et vigtigt skridt hen mod genoptagelsen af fredsforhandlingerne med Israel. Indtil Yasser Arafats død sidste år nægtede Israel kategorisk at forhandle med det, de kaldte for Arafats ’terrorregime’. USA’s præsident George W. Bush har gentagne gange tilkendegivet behovet for, at palæstinenserne nu omfavner demokratiets smukke idealer, hvis de ønsker hans støtte til en egen stat. Og Storbritanniens premierminister, Tony Blair, har inviteret palæstinenserne til konference i London for at diskutere, hvordan de bedst kan reformere sig.Det er alt sammen fint, for hvem kan have noget imod et mere demokratisk system frem for Arafats enevælde? I hvert fald ikke palæstinenserne, som længe – før Arafats død – har presset på for ændringer. Derimod kan man med rette stille spørgsmålet: Hvorfor skal Det Palæstinensiske Selvstyre egentlig være demokratisk for at slutte fred med Israel? Det var ikke demokrati, der var nøglen til fred mellem Israel og nabolandene Egypten og Jordan. I Egyptens tilfælde var det Israels tilbagelevering af den besatte Sinai-halvø. Og i Jordans tilfælde var det Oslo-aftalen, der skabte den rette atmosfære for underskrivelsen af en fredsaftale med Israel. Ingen kræver af Syrien, at det bliver demokratisk for at slutte fred med Israel.Hvor ulogisk det end kan forekomme, at lige præcis palæstinenserne derfor afkræves demokrati, så har de accepteret dels at afholde valg, dels at troppe op til Blairs konference. Dermed tager de det første skridt og fjerner en såkaldt »forhindring for fred«.Men selv om man de seneste år har kunnet blive helt i tvivl, så er dette ikke den eneste forhindring.Med valget er vi blot tilbage ved udgangspunktet, der før som nu handler om land for fred. Men på trods af, at land er i centrum af konflikten, har vi ikke hørt hverken Bush eller Blair balancere deres krav til palæstinenserne med også at stille krav til Israel om indrømmelser. Ganske vist har den israelske hær lovet at trække sig ud af Vestbredden, så palæstinenserne i 72 timer kan bevæge sig frit fra deres hjem til stemmeboksene – men på mandag er de tilbage igen. Under valgkampen har kandidaterne været underlagt restriktioner, således at f.eks. to kandidater fra Gaza ikke har kunnet føre kampagne på Vestbredden. Nummer to i meningsmålingerne, demokratiforkæmperen Mustafa Barghouti, er to gange – senest i går – blevet arresteret af israelsk politi for at befinde sig i Østjerusalem uden tilladelse – hvor kun 5.000 ud af 100.000 kan afgive deres stemme i selve byen. Mens vi venter på, at palæstinenserne under disse vilkår sætter deres kryds – flest ved Mahmoud Abbas ifølge meningsmålingerne – på søndag, kunne vores ledere passende kræve, at det land, der så ofte omtales som ’Mellemøstens eneste demokrati’, også begynder at opføre sig demokratisk.

 

M.

 

Dette indlæg blev udgivet i Foredrag, Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.