Det palæstinensiske valgs vigtigste outsider

Kristelig Dagblad

Det palæstinensiske valgs vigtigste outsider

 

den 5. januar 2005

 

Kristeligt Dagblad vurderer, at den uafhængige kandidat ved det palæstinensiske valg Mustafa Barghouthi er valgets vigtigste outsider og eneste egentlige alternativ til favoritkandidaten, Mahmoud Abbas, når palæstinenserne går til stemmeurnerne på søndag for at finde Yassir Arafats afløser

 

Avisens korrespondent i Mellemøsten, Allan Sørensen, fortsætter:  

Klædt i jakkesæt og bevæbnet med briller og blød stemme bevæger den 50-årige Mustafa Barghouthi sig gennem det krigshærgede landskab i Deir al Balah-området midt i Gazastriben. Han er kommet hertil for at gøre Gazas 1,2 millioner indbyggere opmærksomme på, at der rent faktisk findes en politisk modvægt til det palæstinensiske præsidentvalgs spidskandidat, Mahmoud Abbas.

 

Mustafa Barghouthi er kendt på Vestbredden og i Gaza for sit virke som menneskerettigheds-forkæmper gennem to årtier. Han har kritiseret det palæstinensiske selvstyres ledelse hårdt og opfordret til omfattende reformer. I øjeblikket er han leder af en demokratisk bevægelse og formand for Foreningen af Palæstinensiske Nødhjælpsorganisationer.

 

Men selv om Mustafa Barghoutis politiske manifest, der fokuserer på demokratisering og et opgør med korruption og nepotisme, står øverst på mange palæstinenseres ønskeliste, minder Barghouthis rundrejse i Gaza stadig mere om en venlig professors studierejse end en erfaren politikers målrettede vinderkampagne.

 

Antallet af journalister, der følger Barghouthi, er mindre end den stab, der dækker Mahmoud Abbas’ kampagne. Og når Mahmoud Abbas taler for hundreder hvis ikke tusinder af Gaza-indbyggere i store flygtningelejre, besøger Barghouthi et lille beskedent krisecenter for kvinder i en landsby, Mahmoud Abbas sikkert ikke engang kender navnet på.

 

Derfor beskriver mange palæstinensere kampen mellem Mustafa Barghouthi og Mahmoud Abbas som græsrøddernes kamp mod den eksisterende elite. Eller som den palæstinensiske analytiker Khalil Shikaki fra Bir Zeit Universitetet siger: – Den unge gardes opgør mod den gamle garde.

 

Otte kandidater stiller op til søndagens valg om præsidentposten efter Yassir Arafat, men Barghouthi er den eneste, der ifølge meningsmålinger kan nærme sig Mahmoud Abbas i kapløbet om den præsidentpost, som Yassir Arafat besad indtil for to måneder siden.

 

Ifølge en nylig meningsmåling, foretaget af Alpha, vil Barghouthi få 40 procent af stemmerne, mens Mahmoud Abbas får 44 procent.

 

– Mustafa Barghouthi er et alternativ til Mahmoud Abbas, siger Ramzy Baroud, der er arabisk amerikansk chef for research afdelingen på tv-stationen al Jazeeras internethjemmeside.

– Han er ikke kompromissøgende og hører ikke til den gamle garde. Han har aldrig været involveret i en korruptionsskandale, og han stræber ikke efter berømmelse, siger Ramzy Baroud.

Og netop disse kvalifikationer falder i god jord hos befolkningen i mange af de små palæstinensiske landsbyer. Barghouthis bløde stemme taler nemlig om de problemer langt størstedelen af palæstinenserne kender alt for godt: korruption, arbejdsløshed, lovløshed, og skandaløs nepotisme.

– Ved I, hvor mange penge personer i ledelsen tjener på at have monopol på import af cigaretter og benzin, spørger Barghouthi en samlet skare på omkring 50 voksne uden for Deir al Balah.

Alle de tilstedeværende nikker og bekræfter, at også de er trætte af, at politikere og ledende embedsmænd hælder store pengesummer i egne lommer uden for befolkningens rækkevidde.

 

Et andet spørgsmål retter Barghouthi i det internationale samfunds retning. Han er forbavset over den åbenlyse omfavnelse af Mahmoud Abbas, som om valget er afgjort på forhånd. Eller at den britiske premierminister, Tony Blair, stiller det som krav for afholdelsen af en stor mellemøstkonference, at Mahmoud Abbas vinder valget.

– Dette er et direkte forsøg på at diktere valgresultatet, siger Barghouthi.

– Det strider mod alle principper i en demokratisk proces, siger han.

 

Han er irriteret over, at både USA og Storbritannien udtrykker sig som om det er sikkert, at Abbas vinder valget.

– Det er meget mærkeligt, siger Barghouthi.

– Alle kandidaterne i søndagens valg støtter en fredelig løsning. Så hvorfor skal USA og Storbritannien foretrække den ene frem for de andre, spørger han.

Og han fortsætter med at argumentere for, at Vestens fjende, den islamiske fundamentalisme, i reglen kun kan holdes i skak i Det Palæstinensiske Selvstyre, hvis selvstyrets ledelse vil undergå nogle af de omfattende reformer, Barghouthi taler om.

 

Barghouthi ønsker en omfattende demokratisering af selvstyret. Han ønsker at gøre domstolene uafhængige for at komme korruption, nepotisme og anden dårlig ledelse til livs. Disse reformer er den eneste måde at forhindre de islamiske fundamentalister i at tage over, siger Barghouthi.

Hvis det kommer til en konkurrence mellem selvstyret og Hamas, vil Hamas altid vinde. Men hvis der eksisterer en tredje og mere demokratisk valgmulighed vil det kunne gøre en forskel, mener han.

De islamiske bevægelser boykotter præsidentvalget, men Hamas har haft relativ stor succes i kommunalvalgets første runde, der blev afholdt kort tid inden jul.

 

Mustafa Barghouthi har tidligere besøgt Danmark og bl.a. talt ved offentlige møder afholdt i samarbejde med dansk-palæstinensisk venskabsforening.

Læs originalartiklen på http://www.kristeligt-dagblad.dk/forside/artikel:aid=238939

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Menneskerettigheder, Pressemeddelelser. Bogmærk permalinket.