Under Sions kolde stjerne

DPV

Under Sions kolde stjerne

Vi var over Saloniki, da tågerne forsvandt,og vi så Ægæerhavet klart og tyd’ligt. Det var en skønhed uden lige, næsten som et eventyr, da vi fløj over de Nordlige Sporader. Vi rundede Piræus og landed’ i Athen. Byen lå der, hvid og lokkende i solen. Men jeg stopped’ ved en TV-skærm, der stod i ankomsthallen. Jeg ville se det aller sidste’ nye fra Jerusalem

Og under Sions kolde stjerne så jeg småpiger som faldt, med blodets røde roser der hvor kugler var trængt ind. Under Sions kolde stjerne så jeg samme rene terror, som det huskes fra Warszawa og Berlin.

Jeg skulle sejle over havet, ned til Haifa fra Athen, med nogle hundred’ deportered’ palæstinier’. Men det var svært at få et fartøj , der var til salg, for sådan lastpå grund af presset på den græske regering.Men jeg prøved’ at ta’ det roligt, og i dagene der var, gik jeg planløst i kvarteret ved Omonia. Jeg så bouzoukidans i Plaka, jeg så det slidte Parthenon. Og hver aften så jeg nyhederne fra Jerusalem.

Og under Sions . . .

Så fandt man dog et fartøj, i Lanarca på Cypern, og vi talte om vor rejse hele natten. Og vi lo næsten hysterisk da israeliske ministre titulered’ os som mordere i TV. Men vi lo så ikke mere, da vi i morgenbladet så, at de der chartret båden myrded’s samme nat. Man havde sprængt dem til atomer med en granat mod deres biler. Så nu sad vi og så nyhederne fra Jerusalem.

Og under Sions . . .

Vi drak os fulde på hotellet blandt stille palæstinier’, og fra agenter fra Mossad der købte postkort. Men vi ville alle rejse, der var, trods alt, en båd, og ingen kunne mere tælle dem der myrded’s. Så om morgenen kom beskeden, alle vidste ville komme, at vor fartøj det var sprængt i Lanarca. Så jeg rejste fra Athen med dødens træthed i mit hjerte. Og om aft’nen så jeg nyhederne fra Jerusalem.

Og under Sions . . .

Bjørn Afzelius

Dette indlæg blev udgivet i Aktuelle dokumenter, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.