Israel fornærmet over Blair-nej til møde med Sharon

Ritzau

Israel fornærmet over Blair-nej til møde med Sharon

Af Ritzaus medarbejder Frank Jørgensen, (21/6 2001)

————————————————

Forholdet mellem Storbritannien og Israel synes på vej mod afkøling, efter at Israels premierminister, Ariel Sharon, har fået nej til at mødes med den britiske premierminister, Tony Blair, i London på søndag.

Israels presse rapporterer, at årsagen til afslaget er frygt for et muligt sagsanlæg mod Sharon, når israeleren sætter fødderne på britisk jord.

I 1998 blev Chiles tidligere diktator, Augusto Pinochet, tilbageholdt på en sundhedsklinik i London, fordi en spansk dommer begærede ham udleveret for at stille ham for retten for forbrydelser mod menneskeheden.

Sharons fly lander i London på søndag for at blive optanket, inden det fortsætter til USA, hvor premierministeren skal mødes med præsident George Bush. Det israelske fly er israelsk og ikke britisk territorium, selv om det befinder sig i London.

Israelsk radio citerer kilder i Sharons kontor for at sige, at den israelske ambassade i London havde informeret Blairs kontor om, at Sharon vil være i byen. Men ambassaden fik at vide, at på grund af weekenden har Blair ikke tid i sin kalender til at mødes med den besøgende israeler.

Israels radio siger imidlertid, at den virkelige grund er frygt for en gentagelse af Pinochet-sagen.

Affæren kommer efter en dokumentarudsendelse i det britiske tv-selskab BBC i søndags, hvor programmet Panorama så nærmere på, om Sharon kan retsforfølges for krigsforbrydelser i forbindelse med massakren på mellem 800 og 2000 palæstinensere i flygtningelejrene Sabra og Shatila i Beirut i 1982, efter at den israelske hær havde invaderet Libanon.

Ariel Sharon var forsvarsminister dengang og l de konkrete begivenheder i 1982.

Det var i øvrigt ikke første gang, at Salman Shoval langede ud efter europæiske lande. I marts, efter at Danmarks udenrigsminister, Mogens Lykketoft (S), havde sagt, at Israels bosættelsespolitik i de besatte områder er den største hindring for fred, var det Danmark, der var mål for Shovals vrede.

– Det er en sørgelig for Danmark, at landets udenrigsminister finder det passende at besudle det danske folks mod og stolthed over for det jødiske folk under Den Anden Verdenskrig, og når han foreslår at straffe den jødiske stat, som forsvarer sig mod daglige palæstinensiske voldshandlinger og drab.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.