EU forstår ikke Netanyahus krav om anerkendelse af Israel som Jødisk Stat

EU’s ambassadør i Israel, Lars Faaborg Andersen, oplyste til pressen den 22.1.2014 at EU ikke forstår hvad Premier Minister Benjamin Netanyahu mener, når han kræver at palæstinenserne skal anerkende Israel som en jødisk stat.

Ambassadøren oplyste, at EU ikke har nogen klar holdning til problematikken, fordi Unionen ikke er 100 procent klar over hvad der menes med konceptet om en “jødisk stat”. Han tilføjede, at hvis det som Netanyahu har udtalt henviser til en stat hvor jøder, arabere og druzere lever sammen [med samme rettigheder], formodes det at der henvises til et Israel som det kendes i dag.

EU’s ambassadør tilføjede, at hvis der spørges til hvorfor EU ikke støtter op om kravet, er det hovedsageligt fordi det står ret uklart for EU, hvad der i virkeligheden menes med kravet. Til spørgsmålet om hvorfor EU ikke har en formel holdning til den problemstilling svarede Andersen, at det er op til de to parter i konflikten at diskutere kravet. Desuden understregede Andersen at han ikke er en af parterne i forhandlingerne, med henvisning til fredsforhandlingerne mellem palæstinensere og israelere.

I en skrivelse udsendt efter mødet med pressen uddybede Andersen, at EU ikke har formuleret et klart standpunkt i forhold til spørgsmålet om Israel skal anerkendes som en jødisk stat skyldes bl.a., at den Europæiske Union ikke er klar over hvilke konsekvenser det ellers vil kunne få for en endelig aftale mellem de to parter. Derfor mener EU, at det er et spørgsmål der bør diskuteres af de to parter, tilføjede Andersen.

Anerkendelsen af Israel som en jødisk stat har udviklet sig til et af Netanyahus hovedkrav i fredsforhandlingerne. Han har således opfordret palæstinenserne til at efterkomme dette krav, og har bedt den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas om “bare at sige det”.  Andre kilder tæt på den israelske præsident Shimon Peres har udtalt, at Peres ikke er enig med Netanyahu i kravet om palæstinensisk anerkendelse. Han mener at det er et “unødvendigt” krav.

Oversat af Fouad Kebaier, The Middle East Monitor d. 23.01.14,

www.middleeastmonitor.com/news/middle-east/9400-eu-does-not-understand-netanyahus-demand-for-recognition-of-israel-as-a-jewish-state

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.