Hvilken stat?

Ole Olsen, DPV

Hvilken stat?

 Af Ole Olsen “USA vil give palæstinenserne deres egen stat”, erklærede Obama efter et møde med Israels premierminister Netanyahu 18/5. Det lyder fint, at hvis palæstinenserne kan få opbakning bag deres ret til at danne en stat og få noget af deres land tilbage. Men jeg venter spændt på hvilken stat Obama forstiller sig. Er det de nuværende reservater, man blot vil omdøbe til en stat eller vil USA reelt presse Israel til at holde op med at indespærre palæstinenserne i enklaver? Vil Israel trække den halve million illegale bosættere hjem? Og får palæstinenserne noget af deres hovedstad, Jerusalem, tilbage? Og hvad med de millioner af palæstinensiske flygtninge? Vil USA støtte deres rettigheder til tilbagevenden og til kompensation for fordrivelse? Disse spørgsmål og mange flere kræver svar, før det kan afgøres, om Obama reelt vil ændre USA´s politik. Uanset om Netanyahu siger noget andet, vil han og hans regering aktivt modsætte sig en levedygtig palæstinensisk stat. Han stiller en umulig betingelse for at forhandle, nemlig at Israel skal anerkendes som en eksklusiv stat for jøder – uanset at over en fjerdedel af Israel befolkning ikke er jøder. Det er desværre ikke kun Irans regering, som mener, at religion skal stå over demokrati. Så der skal investeres meget politisk knofedt fra USA og europæiske lande før en palæstinensisk stat bliver mere end en god overskrift i en avis.  (bragt som læserbrev i Jyllandsposten den 25. maj 2009) 

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.