Interview med fredsvagt

Palæstina Fredsvagter

Israelsk højesteret: Dansk fredsvagt skal afhøres i skud-episode

Højsteretten i Israel gav mandag den israelske hær en direkte ordre: afhør det danske øjenvidne Lasse Schmidt i forbindelse med nedskydningen af den amerikanske fredsvagt Brian Avery i Jenin for to år siden. Den 36-årige århusianer var som det eneste af fem øjenvidner mødt op i retten i Jerusalem. Den nu 26-årige Brian Avery fik skudt ansigtet i stykker af et israelsk maskingevær.

Indtil retsmødet mandag var den israelske hær sluppet afsted med at undersøge sig selv i forbindelse med skud-episoden og havde kun afhørt de involverede soldater. Konklusionen på denne undersøgelse’ var at der ikke var blevet løsnet et eneste skud fra israelsk side og intet var at påtale overfor de pågældende soldater. Skuddene måtte, konkluderede den israelsk hær, være kommet fra palæstinensisk side.

“Den undersøgelse er ikke et ressamfund værdigt. Brian Avery har ret til at vide, hvem der skød ham og hvorfor. Det er indlysende forkert ikke at indhente vidneforklaring fra de fem øjenvidner”, argumenterede advokat Michael Safed.

“Jeg er utrolig glad for at jeg endelig får lov at fortælle min version af historien til de ansvarlige undersøgere. Det har været en meget underlig oplevelse, at ingen offentlige instanser i Israel var intereseret i at høre min version af, hvad der skete”, fortalte 36-arige Lasse Schmidt, som returnerede til den besatte Vestbred i august sidste år. Denne gang ikke som fredsvagt, men som engelsk-underviser på det Amerikanske Universitet i Jenin.

Lasse Schmidt var en af de i alt seks fredsvagter som ganske pludseligt og uden advarsel befandt sig under kraftig beskydning fra et svært kaliber maskingevær monteret på taget af et israelsk militarkøretøj. De seks stod alle roligt med hænderne i vejret og fronten mod de to pansrede køretøjer, som kom kørende mod dem.

“Situationen var ufarlig. Vi stod med hænderne i vejret netop for at understrege at vi ikke udgjorde nogen fare. Pludselig uden advarsel begyndte de at skyde”, udtaler Lasse Schmidt fra Jerusalem, hvor retshøringen forgik mandag eftermiddag.

Danskerne slap uskadt fra episoden, men var første person til at tilses amerikaneren, da han faldt om på gaden med ansigtet skudt i stykker.

De tre højesteretsdommere gav den israelske hær 90 dage til at afhører de fem øjenvidner og til at overveje om de nye oplysninger giver anledning til en decideret genoptagelse af undersøgelsesarbejdet.

“Det er mit håb at der vil blive fortaget en helt ny og uvildig politiundersøgelse af eipsoden. Dette er første, store skridt i den retning”, sagde en glad Brian Avery efter retsmødet i Jerusalem.

Amerikaneren, der indtil nu har gennemgået syv ansigtsoperationer på mindre end to år, havde taget turen til Jerusalm for at overvære retsmødet, men vender snart hjem til USA, hvor han skal på operationsbordet igen om to uger.

Sideløbende med arbejdet for at få foretaget en ny og mere retfærdig undersøgelse har Brian Avery og hans advokat anlagt civil sagsmål mod staten Israel for at få dækket de enorme omkostninger til operationer og hospitalsindlæggelser samt erstatning for de varige men så som voldsom vansiring af ansigtet, nedsat taleevne og nedsat syn – og for svie og smerte.

Lasse Schmidt kan kontaktes pa telefon:

+972 4251 0995 eller +972 5929 2865

eller pa e-mail: lassch@hotmail.com

Dette indlæg blev udgivet i Andre kampagner, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.