Israelsk militærnægter og instruktør gæster København

DPV

ISRAELSK DOKUMENTARIST, FREDSAKTIVIST OG MILITÆRNÆGTER GÆSTER KØBENHAVN

Kort om filmen og manden :

_____________________________________________________________________

Den israelske dokumentarfilminstruktør og fredsaktivist Eran Torbiner lægger i september 2003 vejen forbi Danmark og tilbyder i den anledning fremvisning af sit film om den israelske venstreorienterede fredsgruppe Matzpen. Via filmen portrætterer han en markant del af den israelske venstrefløj og en sjældent hørt israelsk selvkritik. Han supplerer filmen med et oplæg om den nuværende situation i Israel, og om hvorfor han nægter militærdeltagelse i den israelske besættelse af Gaza og Vestbredden.

FILMEN: MATZPEN

Filmen “Matzpen” er et portræt af den israelske socialistiske gruppe, der sjældent har haft en medlemskare på over et par dusin. Alligevel blev gruppen især i slutningen af 1960’erne og begyndelsen af 1970’erne opfattet som en trussel mod det israelske politiske og sociale samfund.

Matzpen betyder kompas eller samvittighed på hebraisk, og fra den dag gruppen opstod i 1960’erne, har dens medlemmer leveret den mest åbenmundede kritik af Israel, zionismen og besættelsen af de palæstinensiske områder.

De fleste af Matzpen-medlemmerne er født i Israel og har rødder i kernen af det israelske samfund. Deres kamp imod zionisme og den israelske besættelse af Gazastriben og Vestbredden samt deres kontakter til palæstinensiske og europæiske venstrefløjsaktivister gjorde gruppen til mål for trusler, bagvaskelse samt politisk og social isolation.

Filmen om Matzpen berører de centrale punkter i den zionistiske-palæstinensiske kamp fortalt gennem bevægelsens centrale figurers tanker, meninger og handlinger – både dengang og i dag.

Spilletid: 52 minutter

ERAN TORBINER: FULDBLODS FREDSAKTIVIST

Eran Torbiner er født i 1970, har en BA i statskundskab og er uddannet journalist. I de israelske myndigheders arkiver er han opført på listen over de 547 israelske soldater og reservister, der nægter militærtjeneste i de besatte palæstinensiske områder, Gazastriben og Vestbredden. Han tilhører af samme grund den israelske militærnægterforening Yesh Gvul og er aktiv i andre venstrefløjsorganisationer. Hans liv reflekterer på stort set alle planer oppositionen til zionismen og besættelsen af de palæstinensiske områder. Han bruger sit professionelle journalistiske arbejde som udstillingsvindue for aspekterne af besættelsen af de palæstinensiske områder og den israelske venstrefløjs modstandskamp. Hans debutfilm om Matzpen er netop blevet omredigeret og fik repremiere på filmfestivalen DocAviv i Tel Aviv i april 2003, siden har den været vist i London.

__________________________________________________________________

Ønskes et møde med Eran Torbiner kontakt:

Eva Balslev, mobil: 2892 5478

Email: evabalslev@get2net.dk

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Reportager/interviews. Bogmærk permalinket.