Fredvagter rapporterer fra offensiv i Nablus

Tomme Peter Nielsen m.fl., DPV

Øjenvidenskildring fra Nablus:

Offensiv i Nablus

En større israelsk offensiv har nu siden tidlig torsdag morgen været igang i byen Nablus på Vestbredden. Militæret og specialstyrker har indtaget adskillelige startegiske huse i byen, hvor de har placeret snigskytter. Andre huse er af militæret sprængt i luften med begrundelse i at her har fundet våbenfabrikation sted.

Tommy Peter Nielsen, 24 årig dansk fredsvagt fortæller i mobiltelefonen fra Nablus:

³Fredag sprang de en guldsmedeforretning i luften. Det er fuldstændigt vanvittigt. Fordi de finder syre eller andre kemikalier i en forretning eller et værksted, anses stedet for at være en våbenfabrik.

De går fra hus til hus og butik til butik. Fordi her er udgangsforbud er alle butikkerne lukket. Derfor sprænger soldaterne sig til adgang til butikkerne og ødelægger alt hvad de kan.²

Nablus har 186.000 indbyggere og er dén by på Vestbredden, der har haft længst udgangsforbud. Siden 18. juni 2002 har byen haft udgangsforbud i over 70% af tiden. Dette gør livet fuldtstændigt umuligt for byens indbyggere.

³Det virker som om, at deres offensiv nu er grovere end det vi hidtil har set² fortæller Tommy. ³Det er israelske tropper fra Sydlibanon, som hærger byen. De har her ry for at være særdeles rå og samvittighedsløse. Samtidig er der forskellige special styrker tilstede².

Udover ødelæggelserne af huse og forretninger, har militæret ødelagt flere kulturelle værdifulde steder i byen. Nablus er verdens næstældste by og rummer bl.a. gamle romerske seværdigheder. Både romerske tuneller og byens gamle tyrkiske bad er ødelagt af militæret.

Civile skjold

Som det er set tidligre under besættelsen benytter det israelske militær civile palæstinensere som skjold, når de skal indtage en gade eller et hus. Civile tvinges til at gå forrest gennem gaderne eller til at gå først ind i en bygning.

Den israelske højesteret har sidste år ellers fastslået at det er ulovligt at benytte civile som skjold. Forbudet kom på baggrund af hændelserne i Jenin flygtningelejren i april 2002.

³Så sent som for tyve minutter siden observerede jeg her i gaden, at soldaterne brugte civili palæstinensere som skjold² fortæller Tommy i mobilen. ³De tvinger en gruppe til at gå foran sig, for på den måde at forhindre væbnet modstand. Men her er praktisk talt ingen modstand. De påstår de er på jagt efter eftersøgte terrorister. Men der er ikke flere eftersøgte i byen².

Fredsvagterne henter sårede

Der er indtil nu indberettet 3 døde og 21 sårede palæstinensere under de sidste dages offensiv. De internationale fredsvagter hjælper de lokale sundhedscentre med at hente sårede og forsøger at bringe mad og medicin ud til indespærrede palæstinensiske familier.

³Vi er kun 8 fredsvagter tilbage i Nablus² fortæller Tommy. ²To blev arresteret ved et checkpoint i fredags. Nu har vi delt os i to hold, 4 om dagen og 4 om natten, så vi hele tiden kan være tilstede og hjælpe de lokale læger og sygeplejersker med at hente sårede². Slutter Tommy inden han tager med de andre ud til nattens opgaver.

Tommy Peter Nielsen

To andre danske fredsvagter på Vestbredden

Lasse Scmidt, 34 årig dansk fredsvagt fra Århus opholder sig i Jenin, hvor han sammen med bl.a. svenske fredsvagter er ved at forberede en forårskampagne, hvor man skal sikre de palæstinensiske børn og unge en skolegang. Udgnagsforbud, checkpoints og almindelig chikane fra det isaraelske militær gør skolegang nærmest umulig.

Jenin er ikke pt. omfattet af udgangsforbud, men selv da giver hverdagen sine ubehagelige oplevelser.

I onsdag var fredsvagterne nogle af de første tilstede efter at en bilbombe havde dræbt én og såret fire.

³Vi ankom til stedet en halv time efter. Da var alle fem kørt til hospitalet og der var masser af mennesker. Små børn, der syntes det var spændende hang ind af det, der en gang var bilens vinduer og rodede i resterne af interiøret. Indhold fra bilen lå forbrændt op til 15 meter fra det vraget, der stadig røg og brændte en smule under bunden.

Heldigvis havde jeg kamera med, da vi senere så den dræbte, det virkede mere uvirkeligt og til at klare at se ham gennem kameraets søger² fortæller Lasse.

Lasse Scmidt

Maria Graversen, 19 år også fra Århus opholder sig i landsbyen Yanun uden for Nablus. Hendes opgave her er at beskytte landsbyens fårehyrder mod israelere fra de omkringliggende bosættelser, som oftere og oftere fuldstændigt formålsløst angriber beboerne.

Maria Graversen

M.v.h.

Palæstina Fredsvagter

Bent Erik Krøyer

20 81 88 32

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.