Den kristne Israel-lobby i USA

Søs Nissen, DPV

Den kristne Israel-lobby i USA

Den 9. juli 2002 landede 400 nye amerikanske bosættere i Tel Aviv. Med sig havde de ca. 15 mill. kr. til at bygge deres nye hjem i en bosættelse i de besatte områder. Pengene var doneret af de amerikanske evangikale kristne – ofte også kaldet de kristne fundamentalister – som i dag udgør omkring 60 mill. amerikanere og menes at være det hurtigst voksende af de kristne samfund i USA. Præsident Bush er en af dem. De evagelikale kristne bliver også kaldt kristne zionister, fordi deres støtte til Israel er enorm både politisk og økonomisk.

Under et besøg i Danmark for nyligt gjorde det palæstinensiske Knesset-medlem Azmi Bishara opmærksom, at indflydelsen fra det kristne højre og de kristne zionister i USA er et større problem for palæstinenserne i dag end indflydelsen fra den jødiske lobby. Den jødiske lobbys holdninger og metoder er kendte, mens ingen endnu har en klar fornemmelse af hvordan den kristne lobby arbejder og hvilken indflydelse den har. På det sidste er der imidlertid kommet flere oplysninger om denne kristne lobby.

Tidligere på året blev en større kampagne kaldet ”Stand for Israel” lanceret. Kampagnen er startet af rabbineren Yechiel Eckstein, leder IFCJ (International Fellowship of Christians and Jews) og Ralph Reed – en tidligere leder af den såkaldte Kristne Koalition. Kampagnen er i øjeblikket i gang med at sprede sit budskab gennem en 2,8 mill. kr. annonce/reklame-kampagne i amerikanske TV- og radio-kanaler og aviser.

Det er tanken, at ”Stand for Israel” skal støtte op bag IFCJ´s arbejde i Israel via kontakt til det netværk af omkring 100.000 kirker, der i dag menes at være tilknyttet den evangelikalske tro i USA. Frem til i dag har IFCJ´s arbejde især omfattet støtte til bosætterne på Vestbredden og i Gaza, og i de sidste 20 år har IFCJ i alt givet omkring 420 mill. kr. til bosætterne. Støtten til Israel er altså en støtte til det yderste højre i israelsk politik.

De kristne zionisters støtte til Israel er blevet mere udtalt efter den 2. Intifada startede for snart 2 år siden. Ledere har konsekvent beskrevet Islam som en voldelig religion bl.a. lederen af ”The Southern Babtists”, der tæller 42.000 kirker. Han udtalte for nyligt at Islam blev grundlagt af Muhammad, som var en dæmonisk pædofil. Ved samme lejlighed – årsmødet for disse babtister – talte Præsident Bush til forsamlingen og roste babtisterne for at være ”vogtere af religiøs tolerance og frihed” !

Israels venner i USA har tilsyneladende ingen problemer med at samarbejde med disse kristne zionister. Dette på trods af at deres støtte til Israel bunder i en fortolkning af biblen, der ikke lover godt for jødernes fremtid. Tanken er, at der skal så mange jøder til Israel som muligt for at Messias vil komme igen på jord. Dette vil ske efter et kæmpe slag ala dommedag, hvor jøder og andre ikke kristne må dø eller konvertere til kristendommen. Men det bekymrer ikke Israels venner i USA. Lederen af de amerikanske zionisters organisation, Mort Klein, udtalte således : ” Vi vil gerne have støtte fra dem nu og er ligeglad med, hvad deres teologi siger længere nede af vejen”…

Alliancen med de kristne fundamentalister blev foreslået af Likud tilbage i 1978. I 1980 åbnedes den internationale kristne ambassade i Jerusalem, og ambassaden fungerer fortsat i dag som et mødested for de af verdens kristne, der ubetinget støtter Israel. Den besøges derfor også af danske fundamentalistiske kristne, hvoraf vi idag især kender prædikanten Moses Hansen.

I 1985 startede den kristne zionistiske lobby i USA under navnet National Unity Coalition for Israel. Bibi Netanyahu fra Likud var hovedtaler ved det første møde og partnerskabet med Likud og Israels højrefløj har stået på siden.

Lobbyen har tydeligvis haft succes. Dick Armey, der er leder af replublikanerne i i Repræsentanternes hus, erklærede i maj 2002, at han er imod at Israel giver land for fred under nogen omstændigheder. Sammen med ham er der mange medlemmer af både senatet og huset, der åbenlyst støtter Likud og bosætternes holdninger, og politikere, der ikke støtter Israel eller måske tilmed udtrykker forståelse for palæstinensernes situation ser sig hurtigt udkonkurreret af modkandidater, hvis pengepunge og kampagne–budgetter er blevet fyldt af dollar fra både den kristne og den jødiske lobby. Det skete sidst i Alabama, hvor demokraten Earl Hilliard tabte det interne valg om det demokratiske kandidatur til den pludseligt yderst velhavende modkandidat Arthur Davis. Earl Hilliard havde på det tidspunkt været demokraternes kandidat i 5 sammenhængende perioder.

Artiklen er baseret på oplysninger fra Robert Fisk, The Independent 9. juli 2002 og på oplysninger i Middle East International 26. juli 2002

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.