ISRAELS FORTSATTE BESÆTTELSE ER PROBLEMET

Ole Olsen, DPV

ISRAELS FORTSATTE BESÆTTELSE ER PROBLEMET

PRESSEMEDDELELSE

Dansk Palæstinensisk Venskabsforening udtaler i anledning af Yassir Arafats besøg i København 29.-30. maj 2001.

Foreningen ser Arafat’s besøg i København som et udtryk for, at den danske regering nu erkender, at det først og fremmest er den israelske politik, som forhindrer en løsning på det folkeretlige grundlag og princippet om ”Land for Fred”, som fastlagt i FN’s relevante resolutioner. Israels krav om at en palæstinensisk ”stat” skal være enklaver under fortsat israelsk kontrol, er helt urimelig.

Venskabsforeningen hæfter sig ved, at såvel forårets rapport fra FN’s Menneskeretighedskommission som den nye ”Mitchell-rapport” klart udpeger den fortsatte israelske bosættelsesaktivitet som hovedårsagen til den nye palæstinensiske opstand, også fordi den er og var et eklatant brud på Oslo-aftalen. Når striden er om territorium, er det et indlysende benspænd af Israel at beslaglægge mere og mere palæstinensisk jord.

Uden en begyndende afvikling af de illegale bosættelser er der derfor næppe mulighed for at palæstinenserne kan se forhandlinger som et alternativ til en desperat modstandskamp mod overmagten. Venskabsforeningen opfordrer kraftigt den danske regering til at følge op på kritikken af bosættelserne, og ser det som et skridt i den rigtige retning, at der i EU nu synes vilje til effektivt at stoppe varer produceret i de ulovlige bosættelser.

Venskabsforeningen påpeger også, at den enkelte palæstinensiske flygtnings ret til at vende hjem de områder, som de er fordrevet eller flygtet fra, er baseret på såvel international flygtningepolitik som nylige vedtagelser i FN. Kompromiser kan derfor alene handle om den praktiske gennemførelse og alternative valgmuligheder.

Afslutningsvis understreger Venskabsforeningen, at alle de palæstinensiske krav til en afslutning af den israelske besættelse har fuld dækning i Folkeretten, mens det modsatte er tilfældet for de israelske krav.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Bosættelser, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.