Fatah og Hamas i fælles aktion i Gaza på “Fangernes dag”

-, Al Jazeera

Fatah og Hamas i fælles aktion i Gaza på “Fangernes dag”

Den 18. april på ”Fangernes Dag” samlede Fatah og Hamas i Gaza en stor demonstration for i en fælles front at opfordre Israel til at befri tusinder af fanger tilbageholdt i israelske fængsler.

Repræsentanter for de to rivaliserende partier arrangerede således en 24 timers protest og faste udenfor Røde Kors kontorer i Gaza By for at markere det, der er kendt som ”Fangernes Dag” i de palæstinensiske territorier.

Ismail Haniya, leder af Hamas regeringen i Gaza, sluttede sig kort til demonstrationen og opfordrede til forsoning mellem de to grupperinger. Han opfordrede alle palæstinensere til at bekæmpe den israelske besættelse ”med alle midler” og presse Israel til at befri de palæstinensiske fanger.

Raafat Hamdouna, repræsentant for Fatah, gentog Haniyas opfordring og sagde, at de to sider må lægge al det til side, der forhindrer enhed, rapporterede AFP nyhedsbureau.

På Vestbredden gik omkring 1000 mennesker på gaden i Ramallah. De bar palæstinensiske flag og billeder af deres familiemedlemmer, der er tilbageholdt i israelske fængsler.

”Trans-generations traume”

Ifølge PCBS, det palæstinensiske centrale statistikkontor, vurderes 7000 palæstinensere, herunder 270 under 18 år, for øjeblikket at sidde fængslet i israelske fængsler.

Tre af de fængslede har siddet fængslet i mere end 30 år, mens 325 har været fængslet i 15 år.

Hvert år vurderes det, at 9000 palæstinensere fængsles for væbnet oprør eller for civil ulydighed.

Al Jazeeras Nour Odeh, der rapporterede fra demonstrationen i Ramallah refererede, at menneskerettighedsgrupper har advaret om, at antallet af fængslede børn er stigende, og at nogle af de løsladte unge har rapporteret om mishandling under fængselsopholdet. ” Man ved kun lidt om langtidsvirkningen af fængslingen af palæstinensiske børn”. Sagde hun. ”Men med den kvarte million palæstinensere, der har været fængslet af Israel siden 1967, vurderer eksperter, at fængsling er en kilde til trans-generations traumer i Palæstina.”

Oversættelse: Marianne Risbjerg Thomsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.