Israelsk ministerium udkæmper bosættelseskrig mod USA

Mazal Mualem, Haaretz

Israelsk ministerium udkæmper bosættelseskrig mod USA

 

Indenrigsminister Yishai omgår det amerikanske bosættelsesstop ved at udvide bygrænser med flere kvadratkilometer jord for at komme befolkningens naturlige vækst i møde.  Derfor  overføres der nu  ministerielle reservemidler til at fortsætte byggeriet indenfor bosættelsesblokkene.

 

Indenrigsminister Eli Yishai  er begyndt at leve op til sit løfte om at udnytte alle sit ministeries ressourcer, dets afdelinger og dets indflydelse på  lokalstyret  – til at udvide bosættelserne i de besatte områder.

 

Yishai, som også er formand for Shas, aflagde dette løfte sidste torsdag til formændene for bosættelsernes Yesha råd .(Yesha: en paraplyorganisation for jødiske kommunale råd. MRT)

 

Hans parti er bekymret over den fastfrysning af opførelser af bosættelser, der har fundet sted siden premierminister Benjamin Netanyahu overtog regeringsmagten. Indenrigsminister Yishai fremfører, at denne fastfrysning ”udtørrer” bosættelserne.

 

Ifølge Haaretz har Yishai instrueret embedsmændene i indenrigsministeriet om, at de skal finde frem til metoder, der kan hjælpe bosætterne ved at tillade fortsat bebyggelse indenfor de store bosættelsesblokke, hvor byggeriet er standset efter amerikansk pres.

 

Yishai ønsker at tilføje flere bebyggede områder indenfor bygrænserne i byer, der ligger indenfor de større bosættelsesblokke,  idet han dermed i realiteten udvider disse byers grænser.  Regulering af bygrænserne, som ligger indenfor indenrigsministeriets sagsområde, kan betyde tilføjelsen af adskillige kvadratkilometer til en lokalitet .

 

Yishai planlægger således at sikre sig, at bygrænserne vil blive beregnet så liberalt som muligt,

således at der på sigt kan bygges på de ekstra kvadratkilometer og man dermed kan komme befolkningens ”naturlige vækst” i møde.

 

Derudover håber Yishai på at kunne anvende midler fra ”indenrigsministeriets reserver” til at understøtte bosættelser på Vestbredden.  Disse midler, der løber op i adskillige tocifrede millioner shekel, bliver fordelt efter ministerens skøn uden krav om opfyldelse af de sædvanlige kriterier.

 

Ledende medlemmer af Yesha rådet sagde, at de efter mødet med Yishai havde det  indtryk, at ministeren havde til hensigt at bruge midler fra de ministerielle reservere for at ”korrigere den eksisterende fordrejelse.”

 

Yiahai planlægger ligeledes at ændre den lov, der giver tilladelse til at udbetale særlige midler til fjerntliggende udposter, som ifølge hans opfattelse diskriminerer imod bosættelser på Vestbredden.

Han sagde, at han ville sikre, at loven hjælper de perifere områder.

 

Diskrimination mod bosættelser

 

”Bosættelser i Judæa og Samaria  har i mange år lidt under forskellige former for diskrimination. Jeg har ikke i sinde at undersøge hvorfor eller hvem, der har været ansvarlig for dette.  Jeg har i sinde at rette op på situationen.  Jeg tror ikke, vi behøver at være på kollisionskurs med amerikanerne”, sagde Yishai.” Der har været aftaler med tidligere administrationer i USA, der har tilladt os at bygge for at komme den naturlige vækst i møde og i hvert fald indenfor bosættelsernes grænser.”

 

Han tilføjede at, ” de skridt som USA har til hensigt at tage i Mellemøsten er nødt til at være rimelige. Det er ikke ret og rimeligt, at de begynder at gennemtvinge deres bygningspolitik uden at gøre den rimelig”.

 

Yishai var ombyggelig med ikke at kritisere Netanyahu direkte. Han rettede snarere sin brod mod den amerikanske administration, samtidig med at han promoverede en ministeriel politik, der kommer bosættelserne på Vestbredden til gode.

 

Oversat for DPV af Marianne Risbjerg Thomsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.