Det tabte Jerusalem

Dagmar Dinesen, DPV hovedstaden

Det tabte Jerusalem

Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening, Region Hovedstaden arrangerer fra torsdag den 11. juni – søndag den 5. juli  en fotoudstilling i Københavns Domkirke. Den omhandler husødelæggelser og fordrivelsen af palæstinenserne fra Østjerusalem.

Udstillingen er stillet til rådighed af ActiveStills, et uafhængigt kollektiv af israelske fotografer, som tror på fotografiets magt til at skabe forandringer gennem bevidsthed, og  ICAHD: The Israeli Committee Against House Demolitions

Udstillingen åbnes kl. 16.00. Tale ved Sarah Gjerding. Alle er velkomne.

Om udstillingen udtaler fotograferne:

”Under vores dokumentations-arbejde i og omkring Jerusalem blev vi i stigende grad konfronteret med den lysende bys mørke sider. Her bor tusinder af mennesker i skyggen, hvor deres identitet defineres af kræfter, de ikke kan øve indflydelse på, uønskede i deres egne hjem og bange for at blive fordrevet, mens de blot ønsker at leve i fred i deres by.

Vi ønsker først og fremmest at diskutere medmenneskelighed, men det sørgelige er, at i Jerusalem bestemmes ens værdi som menneske af, hvilken etnisk gruppe og religion, man tilhører. Med bulldozere prøver Israel at smadre det palæstinensiske samfund i Østjerusalem. Del og hersk. Erobr og annekter. Hvis Jerusalem stadig skal fremstå som et symbol for fred og tolerance, kan det ikke være en ghetto for nogen eller ejes af en særlig gruppe. Det samme år, 2007, som Israel fejrer 40-årsjubilæet for Jerusalems såkaldte ”enhed”, er byen blevet splittet af vold, diskrimination og uretfærdighed. I denne ”hellige by” ser det ud, som om den eneste gud er ”sikkerhed” og fast ejendom. Israelsk politik trækker en snoet sti i form af en mur, som først og fremmest sikrer flere konflikter, mere lidelse og fortvivlelse. Israels fremtid kan ikke skabes ved at blokere den andens udviklingsmuligheder. Enhver forhandling, som finder sted samtidigt med, at kendsgerninger og grænser aggressivt fastsættes ud fra den ene parts interesser, er kun en illusion. Uden ægte frihed og respekt for den andens ret til at leve i værdighed er der ingen  basis for politiske forhandlinger.

ActiveStills, oktober 2007.

Anne Paq, Keren Manor, Nir Landau, Oren Ziv, Tess Scheflan, Yotam Ronen.Activestills.org

Billederne kan ses på www.activestills.org under ”Jerusalem Dispossessed”.

Med venlig hilsen

Dagmar Dinesen,Dansk-Palæstinensisk Venskabsforening,Region Hovedstaden.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.