Gush Shalom retter hård kritik af Shimon Peres

Ole Olsen, Gush Shalom

Gush Shalom retter hård kritik af Shimon Peres

Uri Avnery fra fredsbevægelsen Gush Shalom rettede 8. maj 2009 en hård kritik af Israels Præsident Shimon Peres, tidligere modtager af Nobels fredspris. Uri kalder de israelske lederes fortælling om at Israel er truet på sin eksistent for politisk bluff.

Uri beklager i indledningen til sin kommentar, at han tidligere har kaldt Peres en politisk prostitueret. Sammenligningen er urimelig over for de prostituerede, som yder hvad de lover. I modsætning hertil fortæller Peres kun lejlighedsvis sandheden og er en politisk bedrager og hykler, skriver Uri. Han sammenligner ham med en agent, der sælger et tvivlsomt produkt, lige nu Bibi Netanyahu, som Peres beskriver som en fredens mand.

Iran on Nazi-Tyskland

Hårdest kritik rettes mod Peres´ nylige sammenligninger af Iran med Nazi-Tyskland. Israel har altid kæmpet mod banalisering af Holocaust – og nu begår Peres præcis denne fejl. Uri beskriver sammenligningen som a) forkert, b) en trivialisering af Holocaust og c) som udtryk for en katastrofal politik.

Uri nævner, at han ikke bryder sig om at det iranske styre og Ahmadinejad. Iran er – som Israel – en religiøs stat, men han ser ikke Iran som fascistisk, da der er relativ stor frihed og demokrati. Iran er heller ikke anti-semitisk. Der er et jødisk samfund i Iran. Det lever under tålelige forhold, har nogen religiøs frihed og har et medlem af Parlamentet. Vilkårene for jøder kan på ingen måde sammenlignes med Nazi-Tyskland.

Og vigtigst, pointerer Uri. Iran er ikke en aggressiv stat. Det har ikke angrebet nabolande i mere end 100 år. Nok hader Ahmadinejad Israel, men har faktisk ikke truet med at angribe Israel, men forudsagt at Israel vil forsvinde fra landkortet. Hans retorik overfor Israel og Irans støtte til Hizbollah og Hamas handler primært om at styrke Iran regionalt, vurderer Uri.

Der er intet grundlag for Peres´ sammenligninger af Iran med Nazi-Tyskland. Det samme gælder for arabiske lande og palæstinenserne. Palæstinenserne har ikke dræbt 6 millioner israelere og vi har heller ikke dræbt 6 millioner palæstinensere. At sammenligne arabere med nazister er ikke mindre odiøst end at sammenligne israelere med nazister.  

I min kontakt med Arafat og andre palæstinensiske ledere har jeg altid rådet til at undgå oprørende sammenligninger – det samme råd bør vores egne ledere følge, skriver Uri.

I israelsk interesse ?

Kan Peres´ sammenligninger tjene israelske interesser – spørger Uri. Næppe. Lige nu siger Obama til Israel: Slut fred med palæstinenserne – der er en forudsætning for at fjerne truslerne mod Israel. Og hvis der er fred, kan Iran ikke bruge konflikten i egen interesse.

Netanyahu-Lieberman-Barak´s fornægtelse af Obamas forståelse af tingenes sammenhæng viser hulheden i vores lederes argumenter om Iran. Hvis de virkeligt var bange for Iran, ville de omgående fjerne bosætterne og slutte fred med palæstinenserne. Det ville være en beskeden pris for at sikre Israels eksistens. Virkeligheden er, at fortællingen om at Israel er truet på sin eksistens er politisk bluff – slutter Uri Avnery sin kommentar.

Den fulde kommentar kan læses på Gush Shaloms hjemmeside.

Bearbejdet/oversat af Ole Olsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.