Palæstinensiske kvinder i uniform aktive ved husundersøgelser

Ole Olsen, DPV

Palæstinensiske kvinder i uniform aktive ved husundersøgelser

Det palæstinensiske selvstyre på Vestbredden har nu givet plads til kvinder som aktive i Politi og Sikkerhedsstyrker, skrev Christian Science Monitor forleden. Initiativet er angiveligt et forsøg på at styrke PAs kontrol med Vestbredden og der har været international støtte til træningen.

En palæstinensisk brigadegeneral forklarer, at det ikke hun handler om flere aktive i Politiet, men ligeså meget om, at kvinder skal gøre Sikkerhedsstyrkerne mere populære via the Voman Touch. Han regner også med, at tilstedeværelsen af kvinder vil styrke moralen.

Kvinder skal blandt andet bruges til husundersøgelser. Sådanne er stærkt upopulære, uanset om de foretages af israelske eller palæstinensiske sikkerhedsstyrker, og det opleves som problematisk at mænd pludseligt trænger ind i hjem, hvor der kun er kvinder hjemme, oplyser brigadegeneralen. Desuden gør kvinders deltagelse ved indgreb det lettere at visitere de berørte kvinder og sikre, at de ikke gemmer våben i undertøjet, fortsætter han.

Vi tager kvinderne til side, mens vores mandlige kolleger tager fat på mændene, fortæller en kvindelig officer, som endvidere siger, at hun taler lige så venligt til de pågældende kvinder som hun ville tale med sin mor eller søster.

En mandlig general fra PA-styrkerne siger, at den igangværende sikkerhedskampagne giver god øvelse for styrkerne, såvel i at gennemføre sådanne sikkerhedsforanstaltninger, som at øve sig i at respektere menneskerettighederne. Han forsikrer, at også mænd bliver behandlet pænt ved husundersøgelser.

Det billede kan en kvindelig universitetssstuderende imidlertid ikke genkende. Hun siger at mange bliver slået og mishandlet under arrest og at siger, at mænd som kommer ud fra arrest ofte knap kan genkendes som dem der blevet taget ind.

En kammerat er mindre kristisk og siger, at det er vigtigt at opretholde sikkerheden for at undgå, at der sker det samme på Vestbredden som i Gaza, at der bliver ufred og at Hamas eventuelt tager magten.

På et frokoststed lidt længere nede af gaden er man ikke imponeret af PAs sikkerhedskampagne. Gør den det mere sikkert for mig at drive min forretning? spørger en butiksindehaver. Der er fortsat en masse tyve og andre kriminelle på fri fod og kampagnen er undelukkende rettet mod én gruppe, Hamas, og de palæstinensiske styrker opfører sig præcist som israelerne, siger han.

Generalen afviser sådan kritik som rygter sat i gang af Hamas – som han erklærer at han er absolut intolerant overfor.

Oversættelse/reportage/bearbejdelse ved Ole Olsen, p.t. Luxemborg

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.