“Shimon Peres, Du er en krigsforbryder!” siger Oxford studenter

Abigail Humphries, The Electronic Intifada

“Shimon Peres, Du er en krigsforbryder!” siger Oxford studenter

Abigail Humphries,

The Electronic Intifada, 21 November 2008

Tekst-beskeder kom fra protesterende studenter, som havde haft held til at komme ind i forelæsningsauditoriet. De meddelte deres kammerater udenfor, at deres råb kunne høres indenfor, og at de overdøvede den israelske præsident Shimon Peres. Der var plakater på rækværket, klappen og trampen for at lave så meget støj som muligt, sammen med det konstante “Free, free Palestine” som ikke holdt op et øjeblik under den timelange forelæsning. Tavse kvinder i sort, råbende studenter, små børn i barnevogne, universitetslektorer og en lokalt valgt politiker var bare nogle i den skare, som havde samlet sig for at udtrykke deres protest imod en Oxford-læreanstalts beslutning om at hædre Peres torsdag den 18. november ved, at han holdt åbnings-forelæsningen i en serie, som skulle navngives efter ham. Nogle delte blade ud, og mange bar mærker. På en af disse stod der ”Globalisering af Apartheid”, et ordspil over titlen på forelæsningen ”Globalisering af Fred”.Efter at lederen af Balliol College, Dr. Andrew Graham, afslog at aflyse serien efter tidligere anmodninger, blandt andet åbne breve fra studenter og akademikere fra Storbrittanien og protester fra så langt væk som Sydafrika, opfordrede Oxford Universitets palæstinensiske studentersammenslutning i samarbejde med byens afdeling af Palæstinensisk Solidaritetskampagne (PSC) folk i Oxford til at protestere udenfor auditoriet, samtidig med, at studenter skulle afbryde forelæsningen indenfor.PSCs generalsekretær Betty Hunter sagde, at hun var meget glad for, at Oxford PSC og deres tilhængere havde vist Peres, ”at de, som tillader krigsforbrydelser, er ikke velkomne her.” Et Labour-medlem af Oxfords byråd, John Tanner, sagde: ”Jeg er her, fordi jeg ikke synes, det er godt for Oxford universitet at hilse og fejre Israels præsident på denne måde.”Ledende sydafrikanske akademikere og veteraner fra kampen mod Apartheid havde sendt et brev til Dr. Graham, hvori de mindede om Peres rolle i hjælpen til det sydafrikanske Apartheid-styre med at skaffe våben, mens Sydafrika var undergivet en international embargo. “Som sydafrikanere, hvis undertrykkelse blev støttet af den israelske stat og sikkert af Peres selv, er vi solidariske med palæstinenserne, som i mere end 60 år har levet under israelsk Apartheid”, stod der i brevet. Til trods for den britiske elites beslutning om at hædre den israelske præsident, nåede de protesterendes afsky dog den israelske offentligheds øjne og øren. Endog det israelske dagblad Haaretz hjemmeside viste klip fra en bestemt begivenhed: Halvvejs igennem forelæsningen blev Abdel Razzaq Takriti, en palæstinensisk student ved Oxfords Wadham College, smidt ud fra auditoriet. “Shimon Peres fremkom med en særlig anstødelig påstand om, at ”I palæstinensere kunne have haft en stat, hvis det ikke var for jeres egne fejltagelser”, og at israelerne kæmpede for deres stat”, fortalte han undertegnede, som også deltog i protesten. Han havde så sagt: “Vi behøver ikke jeres tilladelse til at eksistere” og fik støtte fra andre studenter. Takriti forklarede: “Så jeg rejste mig og gik imod Peres, mens jeg sagde: ”Hvordan vover du at sige dette samtidig med, at I belejrer 1,5 millioner palæstinensere i Gaza? 1,5 millioner mennesker, som er ved at dø af sult! Shimon Peres, du er en krigsforbryder! Du er ansvarlig for massakren på hundreder af mennesker i Qana (Sydlibanon). Du er ansvarlig for en apartheid-stat. Skam dig!” og så blev jeg smidt ud.”Da demonstranterne afventede Peres ankomst ved auditoriet, var der et sammenstød med politiet, som var til stede. Lewis Turner, en studenterleder, og en anden mand blev ført væk med hænderne på ryggen. Turner kom tilbage efter en tid. Han fortalte, at politiet troede, at han havde et våben, og at de ønskede at visitere ham, men det lykkedes ham at overbevise dem om, at han kun holdt et lys ligesom mange af de andre demonstranter. Turner sagde, at hvad der var værre var, at en mand med mørk hudfarve, som kom forbi på samme tid, også blev hevet med af politiet til trods for, at han ikke havde noget med demonstrationen at gøre. Turner, som er medlem af Oxford studenternes Palæstina-forening, som hjalp med at organisere demonstrationen, blev interesseret i Palæstina efter at have besøgt det og set besættelsens rædsler med egne øjne. “Da jeg var der i mit friår, fandt jeg ud af, hvad der skete”. Før forelæsningen talte undertegnede med en student, som ventede på at høre Peres tale. Han forklarede, at han troede, at Peres var ”mådeholdets stemme” og ”en af de få helte derude for øjeblikket.” Han sagde, at Peres var en symbolsk figur uden magt. Men da jeg spurgte, hvad han mente om for eksempel april 1996, massakren i Qana i det israelsk besatte Sydlibanon, svarede studenten, at han ”faktisk ikke vidste noget om dette”. Israel bombarderede en FN fredsstyrke-base og dræbte over 100 libanesiske flygtninge, som søgte ly for en israelsk invasion, beordret af Peres, som var israelsk premierminister på den tid. En FN-undersøgelse ledet af en hollandsk general og artilleriekspert fandt, at Israels påstand om, at bombardementet var et hændeligt uheld, ikke var troværdig.Omkring kl. 9 om aftenen var der stadig 50 eller flere mennesker, tre timer efter, at demonstrationen begyndte. Forelæsningen var afsluttet, og der var buhen og piften, da Peres blev kørt væk. Han havde fuldført sin forelæsning og besøgte parlamentet den næste dag (hvor PSC havde organiseret endnu en demonstration), og han blev adlet af dronningen. Det er helt sikkert, at Peres og Balliol ikke kan overse det faktum, at hans besøg ikke blev den glatte succes, som de måske havde håbet, og det var i hvert fald ikke alle, som støttede det. Oxford beviste, som en deltager i demonstrationen, Mick Scott, sagde: ”Hvis man er interesseret i mennesker, så kan man ikke glemme, hvad der sker i Palestina.”Abigail Humphries er borger i Oxford.

Oversat fra engelsk for DPV af Dagmar Dinesen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.