Gennembrud for menneskerettigheder- nu i Tel Rumeida

Sam, Reports Hebron Region

Gennembrud for menneskerettigheder- nu i Tel Rumeida

Reports, Hebron Region, af Sam, 29.12.2006

Her i formiddags gik tre palæstinensiske beboere fra Tel Rumeida-distriktet i Hebron ledsaget af en håndfuld israelske aktivister og mediepersonale såvel som internationale frivillige ind i et område, som i de seneste seks år har været lukket land for palæstinensere.

Tel Rumeida er beliggende i den af besættelsesmagten kontrollerede militære zone H2 i Hebron By og er illegalt barrikaderet af De Israelske Besæt-telsesstyrker (IBS), skønt der er mange palæstinensiske beboere inden for området. Adgang til området er kun mulig via et checkpoint og palæstinensere har ikke tilladelse til at køre ind i zonen i biler. De illegale jødiske bosættere nyder imidlertid fuld bevægelsesfrihed og er berygtede for deres vedvarende chikane af og angreb på palæstinensere.

En nylig kendelse fra den israelske Højesteret fastslår, at indskrænkningen af palæstinensisk bevægelsesfrihed i Shuhada Street med urette er blevet håndhævet gennem de seneste seks år og at palæstinensere faktisk har ret til at benytte denne vej.

Udstyret med Højesterets beslutning nærmede de tre mænd sig fredeligt området og blev øjeblikkeligt uden for bosættelsen Beit Hadassah stoppet af en israelsk soldat, der nægtede at se på kendelsen og fysisk forsøgte at forhindre palæstinenserne i at komme forbi.

Yderligere fem soldater kom løbende til fra checkpointet og fik snart følge af en af hærens jeeps med yderligere fem soldater. De læste Højesterets-kendelsen og telefonerede så til Grænsepolitiet, der ankom kort efter.

Soldaterne stillede så de tre mænd med ansigtet og hænderne vendt mod en mur og afsøgte dem mens politiet var i telefonen. Efter omkring 30 minutters forløb tillod soldaterne og politiet dem at passere og eskorterede palæstinenserne såvel som aktivisterne gennem området til enden af Shuhada Street og erklærede sig enig i, at palæstinensere fremover skal have lov til uhindret af IBS eller bosættere at benytte denne vej.

De tre mænd gik gennem en gade i deres egen bydel for første gang i seks år og lykkefølelsen nås tydeligt i deres ansigter. Dette er et betydningsfuldt gennembrud for de lokale palæstinenseres menneskerettigheder og en summen af stemmer blandt områdets beboere hørtes snart tydeligt i takt med at nyheden blev udbredt. Det der står tilbage er at se, om IBS retter sig efter Højesterets kendelse og tillader palæstinenserne den bevægelsesfrihed, som nu lovmæssigt er deres.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.