Israelske overgreb i perioden 2. – 8. november 2006

PCHR, PCHR

www.pchrgaza.org  pchr@pchrgaza.org

Nummer 43 / 2006                                      02.11.  – 08.11.2006

Resumé: Dokumenterede israelske overgreb i perioden 2. – 8. november 2006: De Israelske Besættelsesstyrker (IBS) har optrappet angrebene på civile palæstinensere og deres ejendom i de Besatte Palæstinensiske Områder (BPO). Israelske politiske og militære  myndighedspersoner har iværksat deres trusler om at igangsætte en storstilet offensiv mod Gaza-striben. Israel invaderede Byen Beit Hanoun i den nordlige Gaza-stribe og begik en række forbrydelser.

Israels overtrædelser af international lov fortsatte i BPO i den rapporterede periode (2. – 8. November):

DRAB: I den rapporterede periode dræbte IBS 86 palæstinensere, hvoraf 52, deriblandt 16 børn, 10 kvinder og to ambulancefolk, var civile. Denne vækst i antallet af ofre kommer efter ordre fra israelske politiske og militære myndighedspersoner om at udvide de militære operationer i Gaza-striben.

I Gaza-striben dræbte IBS 77 palæstınensere. 48 af dem, deriblandt 16 børn, 10 kvinder og to ambulancefolk, var civile. Dertil kommer, at 228 palæstinensere, for de flestes vedkommende civile, deraf 67 børn og 58 kvinder, blev såret.

IBS fortsatte deres offensiv (“Operation Efterårsskyer”) mod byen (Beit Hanoun, o.a.) i den nordlige Gaza-stribe onsdag 1. november om morgenen. I den rapporterede periode blev 70 palæstinensere dræbt, 48 af dem var ubevæbnede civile, deraf 16 børn, 10 kvinder, to ældre mennesker og to ambulancefolk. I dette tal indgår også 17 medlemmer af en og samme familie, der blev dræbt, da IBS beskød deres huse med granater 8. november 2006.

Derudover blev mindst 221 palæstinensere, de fleste civile og blandt dem 67 børn og 58 kvinder, såret. Således er antallet af palæstinensere, der er blevet dræbt  af IBS siden begyndelsen af offensiven mod Beit Hanoun steget til 78, heraf 51 civile. Endvidere er 262 for de flestes vedkommende civile palæstinensere deraf  75 børn og 60 kvinder blevet såret. IBS omgrupperede sig uden for byen tirsdag 27. november 2006.

I den rapporterede periode begik IBS i Gaza-striben fire udenretlige henrettelser, hvorunder syv medlemmer af ’Izziddin al-Qassam Brigaderne’, som er HAMAS’s væbnede gren, blev dræbt, mens 5 andre og en civil tilstedeværende blev såret. IBS gennemførte også et luftangreb på huse i Gaza By med det resultat, at et hus blev ødelagt og en række nabohuse blev alvorligt beskadiget.

På Vestbredden dræbte IBS ni palæstinensere, deraf to børn og en gammel kvinde og sårede 21 andre, deraf 4 børn.

3. november 2006 dræbte IBS et palæstinensisk barn og sårede hans broder i Balata -flygtningelejren øst for Nablus. Samme dag dræbte IBS en kvinde, et barn og et medlem af Islamisk Jihad og sårede seks andre palæstinensere i Betlehem. 7. november 2006 henrettede IBS udenretligt fire medlemmer af Al-Aqsa Martyrernes Brigader, en væbnet gren af FATAH-bevægelsen samt en civil tilstedeværende i landsbyen Al-Yamoun sydvest for Jenin. Tre civile blev ligeledes såret og arresteret af IBS. Derudover blev 11 palæstinensere såret af beskydning fra IBS ved andre begivenheder på Vestbredden.

ANGREB: I den rapporterede periode foretog IBS mindst  34 angreb ind i palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden, hvorunder de gennemførte kommandoaktioner mod dusinvis af huse og arresterede 123 civile palæstinensere, deriblandt fire børn og tre kvinder. Torsdag 7. november 2006 arresterede IBS i Ramallah ingeniøren ‘Abdul Rahman Zaidan, Minister for Boliger og Offentlige Arbejder . Dermed er antallet af palæstinensiske ministrer der er blevet arresteret af IBS siden 25. juni nået op på 10. IBS omdannede også to huse til militære forlægninger.

I Gaza-striben  gennemførte IBS, udover offensiven mod Beit Hanoun, to  militære angreb ind i  Al-Tuffah-bydelen i den østlige del af Gaza By. Under disse angreb dræbte IBS et antal palæstinensere, raserede mindst 250 donum [1 donum = 1.000 kvadratmeter, o.a] landbrugsjord.

De ødelagde 136 huse, 16 af dem  og en moské helt og aldeles, de beskadigede 3 moskéer, en række skoler og et hospital; og arresterede 22 palæstinensere. De raserede også mindst 20 donum landbrugsjord og ødelagde to fabrikker og et hus i Al-Tuffah-bydelen i Gaza.

BEGRÆNSNINGER  AF BEVÆGELSESFRIHEDEN: IBS har fortsat med at gennemtvinge en skærpet belejring af BPO og påtvunget alvorlige restriktioner i civile palæstinenseres bevægelsesfrihed i Gaza-striben og på Vestbredden herunder  også i Østjerusalem.

GAZA-STRIBEN: IBS har gennemtvunget en finmasket  belejring af Gaza-striben. De har lukket dens grænseovergange som en form for kollektiv afstraffelse af civile palæstinensere.

IBS har holdt Rafahs Internationale Overgangssted lukket siden 25. juni 2006 skønt de ikke udøver direkte kontrol over det. I løbet Af denne periode har overgangsstedet været åbent i 18 enkelte dage. IBS har lukket alle Gaza-stribens handelsovergangssteder, særligt  Al-Mentar (Karni) . Som følge heraf er den økonomiske situation inde i Gaza-striben blevet yderligere forværret og mange varer har været savnet på markederne.

I den rapporterede periode genåbnede IBS delvist Al-Mentar(Karni)-overgangsstedet, øst for Gaza og Sofa- og Kerem Shalom-overgangsstederne i nærheden af Rafah. IBS har også opretholdt lukningen af  Erez-overgangsstedet i den nordlige Gaza-stribe. Hundredtusinder af palæstinensere er blevet forhindret i at rejse gennem dette overgangssted, mens internationale arbejdere har fået lov til at komme igennem.

I kraft af denne lukning har kun meget få palæstinensere haft mulighed for at rejse til hospitaler i Israel og på Vestbredden. IBS har også opretholdt  lukningerne af  Sofa-og Kerem Shalom-overgangsstederne i nærheden af Rafah. Dertil kommer, at IBS fortsat har forhindret palæstinensiske fiskere i at fiske i fire måneder.

  VESTBREDDEN: IBS har skærpet den belejring, som de har påtvunget de palæstinensiske lokalsamfund på Vestbredden. De har isoleret Jerusalem fra resten af Vestbredden. IBS udstationeret ved flere checkpoints på Vestbredden har fortsat med at håndhæve alvorlige begrænsninger i civile palæstinenseres bevægelsesfrihed. IBS har fortsat med at adskille den nordlige og sydlige del af Vestbredden fra hinanden.

  De har endvidere forhindret  palæstinensere fra Vestbredden og Gaza-striben i at bede i Al-Aqsa-Moskéen  i forbindelse med den Hellige Ramadan. IBS udstationeret ved forskellige checkpoints omkring Jerusalem har dekreteret alvorlige begrænsninger i civile palæstinenseres bevægelsesfrihed. I den rapporterede periode arresterede IBS udstationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden syv civile palæstinensere.

ANNEKSIONSMUREN: IBS har fortsat bygningen af Anneksionsmuren inde på Vestbredden. I den rapporterede periode genoptog IBS bygningen af afsnit af Muren nord for det besatte Jerusalem. IBS har placeret høje cementblokke nær ved forstaden Dahiat Al-Barid og landsbyen Al-Ram.  De har lukket indkørslen til forstaden Dahiat Al-Barid med cementblokke og således forbundet den med et afsnit af muren, som strækker sig fra checkpointet Qalandia på Ramallah-Jerusalem-vejen til et checkpoint i nærheden af  bydelen Nsaiba nord for forstaden Beit Hanina.

Således afsondrede IBS fuldstændigt  forstaden Dahiat Al-Barid og landsbyen Al-Ram fra Vestbredden, skønt indbyggerne dér havde israelske identitetskort. Palæstinensiske handlende fra Vestbredden, som havde oprettet  virksomheder i de to områder på baggrund af IBS’s begrænsninger af bevægelsesfriheden for palæstinensere fra andre områder for at rejse ind på Vestbredden, er blevet tvunget til at lukke deres butikker. Endvidere har IBS raseret landbrugsområder og, vest for landsbyen Jourat Al-Sham’a syd for Betlehem, revet hundreder af vinstokke og mandeltræer op med rode.

De har også udgravet fundamentet til bygningen af et afsnit af Muren i området. IBS anvendte også magt for at sprede en fredelig demonstration, der var organiseret i protest mod bygning af Muren i landsbyen Bal’ein vest for Muren ved Ramallah. Som følge heraf blev otte demonstrantere og en fransk solidaritetsaktivist såret.

Alt imens de har fortsat bygningen af Anneksionsmuren inde på Vestbredden, har IBS forhindret  palæstinensiske bønder på den nordlige og sydlige Vestbred i at komme frem til deres marker, som er beplantet med oliven, der nu befinder sig bag Muren. Ifølge disse bønder har IBS afvist at udstede passesedler til dem, så de kunne få mulighed for at komme ud på deres marker. Bønderne har udtrykt deres bekymring for, at de kommer til at  misse den aktuelle olivensæson. IBS skyder ofte på bønderne for at drive dem bort fra deres jord.

Resultaterne af forbrydelser begået af IBS siden 25. juni 2006:  

* 342 palæstinensere, de fleste af dem civile, deriblandt 64 civile og 15 kvinder er bevet dræbt af IBS * Mindst 1.186 civile palæstinensere, deriblandt 344 børn og 49 kvinder er blevet såret af IBS’s beskydning * Mindst 292 luft-til-jord missiler og hundreder af artillerigranater er blevet affyret mod civile og militære palæstinensiske mål i Gaza-striben .* Bygninger tilhørende det palæstinensiske Indenrigsministerie, Udenrigsministerie og Økonomiministerie og  premierministerens kontor er blevet ødelagt.* Elektricitetsværket, der dækkede 45% af Gaza-stribens el-forsyning er blevet ødelagt og det elektriske netværk og transmissionsfaciliteterne er gentagne blevet angrebet.* Seks broer, der forbandt Gaza med den centrale Gaza-stribe og en række veje er blevet ødelagt .* Hundreder af donum landbrugsjord og dusinvis af huse er blevet ødelagt.* Hundreder af palæstinensere, deriblandt 10 ministre og 31 medlemmer af PLC (Det Palæstinensiske Lovgivende Råd), deriblandt dets formand, næstformand og sekretær, er blevet arresteret. Ministeren for Fængselsvæsnet, Vicepremierministeren, Arbejdsministeren og PLC’s Anden Næstformand er blevet løsladt .* Mange familier i Rafah, Beit Hanoun og Beit Lahiya er blevet tvunget til at forlade deres huse.* IBS’s efterretningstjeneste har telefonisk advaret nogle civile palæstinensere i Gaza-striben om, at de skulle evakuere deres huse, som ville blive angrebet .* 58 huse der tilhørte aktivister fra palæstinensiske fraktioner ar blevet ødelagt af IBS’s krigsfly .* IBS har indført en finmasket belejring af BPO og har isoleret Gaza-striben fra den ydre verden.

Rapporten i sin fulde længde kan downloades på :*  html format: http://www.pchrgaza.org/files/W_report/English/2006-11-2006.htm  *  pdf format: http://www.pchrgaza.org/files/W_report/English/2006/pdf/weekly%2report%2043.pdf 

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.