storstilet offensiv

PCHR

PCHR (Palestinian Centre for Human Rights) Ugerapport 32/2006

www.pchrgaza.org 10.08.-16.08.2006

________________________________

Resumé: Mens det internationale samfund er forblevet tavst, har de israelske Bsættelsestropper (IBS) fortsat en storstilet offensiv mod det palæstinensiske folk, især i Gaza-striben. I den rapporterede periode har IBS fortsat deres Operation Græshoppe, hvorunder de går ind i et bestemt område, begår forbrydelser dér og derefter omgrupperer sig uden for området.

De går så ind i et andet område og gentager operationen. Hundreder af palæstinensiske familier er blevet tvunget til at forlade deres huse på grund af IBS-beskydning med granater.

PCHR, som med den allerstørste bekymring overvåger udviklingen af denne offensiv, opfordrer det internationale samfund, specielt De Høje Kontraherende Parter bag Geneverkonventionerne af 1949 og FN, til øjeblikkeligt at intervenere for at tvinge IBS til at stoppe denne offensiv og tillade passage af fødevarer, medicinske forsyninger og brændstof ind i Gaza-striben.

Resultatet af forbrydelser begået af IBS siden 25.06.2006

* 207 palæstinensere, de fleste af den civile, deriblandt 46 børn og 10 kvinder, er blevet dræbt af IBS

* Mindst 815 civile palæstinensere, deriblandt 232 børn og 27 kvinder, er blevet såret af beskydning fra IBS

* Mindst 217 luft-til-jord missiler og hundreder af artillerigranater er blevet affyret mod palæstinensiske civile og militære mål i Gaza-striben

* Bygninger tilhørende det palæstinensiske Indenrigsministerium, Økonomiministerium, premierministerens kontor og et antal uddannelsesinstitutioner er blevet ødelagt

* Elektricitetsværket, der dækker 45 % af Gaza-stribens el-forbrug er blevet ødelagt og det elektriske netværk og fordelingsstationer er gentagne gange blevet angrebet

* Seks broer, der forbandt Gaza By med den centrale Gaza-stribe og en række veje er blevet ødelagt

* Hundreder af dunum(1 dunum = 1.000 kvadratmeter, o.a.)landbrugsjord og dusinvis af huse er blevet ødelagt

* Hundreder af civile palæstinensere, deriblandt 8 ministre og 27 medlemmer af PLC (Det Lovgivende Palæstinensiske Råd),deriblandt Formanden og Næstformanden er blevet arresteret. Ministeren for Fangers Anliggender. Arbejdsministeren og Næstformanden for PLC er blevet løsladt.

* Regeringskomplekset i Nablus er blevet ødelagt

* Mange familier i Rafah, Beit Hanoun og Beit Lahiya er blevet tvunget til at forlade deres huse

* IBS’s efterretningstjeneste har telefonisk advaret nogle civile palæstinensere i Gaza-striben om, at de skulle rømme deres huse, som ville blive angrebet

* 25 huse tilhørende aktivister fra de palæstinensiske fraktioner er blevet ødelagt af IBS-krigsfly

* IBS har påtvunget De Besatte Palæstinensiske Områder (BPO) en hård belejring og har isoleret Gaza-striben fra omverdenen

Israelske krænkelser af international lov er fortsat i BPO i den rapporterede periode (10.08 – 16.08.2006):

Drab: I den rapporterede periode dræbte IBS fem civile palæstinensere og et medlem af den palæstinensiske modstandsbevægelse i Gaza-striben, mens én palæstinenser døde af et sår han var blevet tilføjet i flygtningelejren i Jenin 06.08.2006.

14.08.2006 dræbte IBS tre civile palæstinensere, deriblandt et barn og sårede tre andre, hvoraf de to var børn, da de affyrede et missil mod en flok palæstinensere i Beit Hanoun i den nordlige Gaza-stribe. 16.08.2006 dræbte IBS en ældre palæstinenser og hans søn i Khan Yunis, da et IBS-kampfly med en bombe jævnede deres hus med jorden.

IBS gav dem ikke tilstrækkelig tid til at rømme huset og de blev dræbt under rømningen. Derudover blev en anden søn og to naboer lettere såret af granatsplinter. 17.08.2006 dræbte IBS en militant palæstinenser under et angreb ind i Al-Farrahin-området i landsbyen ’Abasan, øst for Khan Yunis.

Således når antallet af palæstinensere, der i Gaza-striben er blevet dræbt af IBS siden begyndelsen af “Operation Sommerregn” 25. 06.2006

op på 187, deraf 43 børn og 10 kvinder. Dertil kommer, at 715 andre, for flertallets vedkommende civile, deraf 194 børn, 26 kvinder, fire ambulancearbejdere og fire journalister er blevet sårede.

IBS har også gennemført mindst ni luftangreb mod 7 huse og et lagerrum i Gaza-striben, der tilhørte palæstinensiske modstandsaktivister. De angrebne huse blev ødelagt og en række nabohuse og civile faciliteter blev alvorligt beskadiget. Efterretningsofficerer fra IBS beordrede telefonisk ejerne af til at rømme deres huse.

De udpegede huse var ikke beliggende i områder, hvor der forekom sammenstød med IBS eller i områder, hvorfra der blev affyret raketter.

De var beliggende i forskellige dele af Gaza-striben. Dertil kommer, at det var bygninger med flere etager. Ødelæggelsen skabte frygt blandt civilbefolkningen.

Ødelæggelsen af huse bygger på efterretningsrapporter, der kan være unøjagtige eller forældede og ikke kan retfærdiggøre angreb på civile og deres ejendom. Artikel 53 i Den Fjerde Geneverkonvention forbyder ødelæggelsen af fast ejendom eller personlig ejendom, “undtagen når en sådan ødelæggelse bliver absolut nødvendiggjort af militære operationer”.

I den rapporterede periode affyrede IBS dusinvis af artillerigranater mod palæstinensiske beboelsesområder og landbrugsjord i Gaza-striben. Et antal civile palæstinensere blev dræbt eller sårede og en række huse blev beskadiget. Hundreder af familier er blevet tvunget til at forlade deres huse på grund af IBS’s beskydning med granater.

På Vestbredden døde den 27-årige Ussama Al-Tubasi fra flygtningelejren i Jenin, som følge af et sår, som han blev tilføjet 06.07.2006, da en IBS-soldat forsøgte udenretligt at henrette to aktivister fra den palæstinensiske modstandsbevægelse.

Al-Tubasi var en af de 18, der blev såret under det angreb. Endvidere er 13 civile palæstinensere, heraf otte børn og en kvinde og en israelsk solidaritetsaktivist blevet såret af beskydning fra IBS.

Angreb: I den rapporterede periode foretog IBS mindst 40 militære angreb ind i palæstinensiske lokalsamfund, hvorunder de gennemførte kommandoaktioner mod dusinvis af huse og arresterede 48 civile palæstinensere, deraf fem børn og to kvinder.

IBS nedrev også fire huse tilhørende fire brødre fra Al-Nadi familien i flygtningelejren i ’Askar, nordøst for Nablus og hævdede, at deres broder angiveligt var eftersøgt af IBS. Dette tyder på en fortsættelse af kollektive afstraffelsesmetoder fra IBS’s side over for familier til aktivister fra den palæstinensiske modstandsbevægelse.

I Hebron gennemførte IBS kommandoaktioner imod og gennemsøgte tre hospitaler og hævdede, at de ledte efter sårede efterlyste palæstinensere. I Gaza-striben gennemføre IBS fire angreb ind i palæstinensiske lokalsamfund. De arresterede fem palæstinensere og raserede områder af landbrugsjord.

Indskrænkninger i bevægelsesfriheden: IBS har fortsat håndhævet en snærende belejring af BPO og dekreteret alvorlige restriktioner for civile palæstinenseres færden i Gaza-striben og på Vestbredden, herunder det besatte Østjerusalem.

Gaza-striben

IBS har påtvunget en snærende belejring af Gaza-striben. De har lukket dens grænseovergange som en form for kollektiv afstraffelse af civile palæstinensere.

IBS har lukket Det Internationale Overgangssted ved Rafah, om end de ikke direkte kontrollerer det. De har forhindret europæiske observatører, der arbejder ved overgangsstedet i at nå frem til det. IBS har lukket handelsmæssige overgangssteder i Gaza-striben, især Al-Mentar (Karni).

Som følge heraf er den økonomiske situation inde i Gaza-striben blevet yderligere forværret og mange varer har manglet på markederne. IBS har også fortsat holdt Erez-overgangen i den nordlige Gaza-stribe lukket. Endvidere har IBS forhindret palæstinensiske fiskere i at fiske.

Vestbredden

IBS har skærpet belejringen af lokalsamfund på Vestbredden. De har isoleret Jerusalem fra resten af Vestbredden. IBS udstationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden har fortsat med at gennemtvinge alvorlige indskrænkninger i civile palæstinenseres bevægelsesfrihed.

IBS har opretholdt adskillelsen af den nordlige og sydlige Gaza-stribe.

I den rapporterede periode har IBS udstationeret ved forskellige checkpoints omkring Ramallah indført alvorlige begrænsninger af civile palæstinenseres bevægelsesfrihed. Fredag 11.08.2006 forhindrede IBS palæstinensere, der var yngre end 40, år i at komme frem til Al-Aqsa Moskéen til fredagsbøn.

I den rapporterede periode arresterede IBS udstationeret ved forskellige checkpoints på Vestbredden otte civile palæstinensere, deriblandt to piger. Den ene af disse piger blev senere løsladt.

Anneksionsmuren: IBS har fortsat bygningen af Anneksionsmuren inde på Vestbredden. I den rapporterede periode begyndte IBS at rasere store områder af palæstinensisk landbrugsjord i landsbyerne ‘Azzoun og Kufor Laqef, øst for Qalqiliya, for at bygge en ny sektion af Muren i området.

Ifølge lokale kilder i landsbyen ’Azzoun forventes mindst 250 dunum landbrugsjord at blive raseret og hundreder af dunum vil blive afskåret.

Tirsdag 10.08.2006 modtog lokalrådet i landsbyen Kufor Laqef en militærordre, der lagde beslag på otte dunum landbrugsjord “til militære formål” indtil 31.12.2009.

Dette stykke jord er beliggende tæt på “Kerni Shomron”-bosættelsen. IBS havde allerede forhindret civile palæstinensere i at kunne nå frem til det beslaglagte land. Endvidere blev to civile palæstinensere og en israelsk solidaritetsaktivist såret, da IBS anvendte magt mod en fredelig demonstration, der var organiseret i protest mod bygningen ag Muren.

Illegale bosætteaktiviteter: Israelske bosættere fortsætter i modstrid med international humanitær lov at med at være bosiddende i BPO og har foretaget en række angreb på civile palæstinensere og palæstinensisk ejendom. Fredag 11,08.2006 tillod IBS en gruppe israelske bosættere at trænge ind i Ibrahimi Moskéen med musikinstrumenter for at fejre et jødisk bryllup uden at tage hensyn til palæstinensernes følelser.

Lørdag 12.08 og søndag 13.08.2006 angreb israelske bosættere fra “Kiryat Arba” -bosættelsen sydøst for Hebron civile palæstinensere og palæstinensisk ejendom i Hebron. I den rapporterede periode raserede israelske bosættere fra bosættelserne ”Nogohot” og “Metsvi Lakhish”, sydvest for Hebron palæstinensisk landbrugsjord for at annektere den til bosættelserne.

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.