Israels regering i krise efter Libanon

AFP

Israels regering i krise efter Libanon

Af Marius Schattner, AFP 18.08.2006

Jerusalem 18.08.2006 (AFP) Israels regering bliver kritiseret for militære fiaskoer i Libanon og risikerer i sidste instans at bryde sammen nu da grundpillen i dens politik, den ensidige tilbagetrækning fra den besatte Vestbred er taget af dagsordenen.

Ifølge det liberale dagblad Ha’aretz overbeviste krigen i Libanon premierminister Ehud Olmert om, at “det er umuligt sælge endnu en ensidig tilbagetrækning til offentligheden”, som der står at læse i avisens fredagsudgave i en artikel under overskriften “Kamp for at overleve”. Olmert er “i knibe”, hedder det.

“Hans problem er, at ved at afskrive den ensidige tilbagetrækning kommer han til at stå tilbage uden nogen politisk kurs, han kan følge og uden en diplomatisk dagsorden”, skrev Benn. Den såkaldte “Plan for Tilnærmelse” var det vigtigste punkt i Olmerts politiske program. Han anså valgsejren 28. Marts for at være en godkendelse af hans plan.

USA’s præsident George W. Bush havde også godkendt den ved at modtage Olmert i Det Hvide Hus i maj måned. Men kommentatorer var begyndt at forudsige et endeligt for den ensidige tilbagetrækning fra Vestbredden, da krigen mod Hezbollah-militsen i det sydlige Libanon brød ud.

Israel igangsatte en massiv offensiv mod Libanon efter Hezbollahs angreb over grænsen 12. juni, hvorunder otte soldater blev dræbt og to taget til fange af den shiitiske militsgruppe. Hezbollah svarede igen med at sende 4.000 raketter ind i det nordlige Israel, hvorved 41 civile og 12 soldater omkom.

Det kom til flere israelske tab under kampe på landjorden, som fandt sted i det sydlige Libanon, som Israel havde trukket sig tilbage fra i maj 2000 og bragt 22 års besættelse til ophør, men samtidigt lod Hezbollahs magt tage til i styrke.

Den yderligere fiasko med Israels historiske tilbagetrækning fra Gaza-striben og de udeblevne forventede positive resultater tjente også til at styrke beslutsomheden hos dem, der var modstandere af flere ensidige tilbagetrækninger fra besatte områder.

Israelske tropper vendte tilbage til Gaza-striben 28. Juni og igangsatte dér en massiv operation efter at en soldat var blevet taget til fange af tre militante grupper, hvoraf den ene var den væbnede gren af den regerende HAMAS-bevægelse.

“Planen for tilnærmelse” døde den dag, da den israelske hær vendte tilbage til Gaza-striben efter tilfangetagelsen af korporal Gilad Shalit 25. juni”, skrev Benn. “På det tidspunkt blev det klart, at legitimiteten af de internationalt anerkendte grænser ikke yder Israel beskyttelse mod terrorisme“.

Da Olmert i Knesset forsvarede regeringens og militærets handlemåde kritiserede oppositıonslederen Benjamın Netanyahu heftigt tidligere trufne beslutninger om at forlade territorier, som Israel holdt besat.

“Denne idé om ensidige tilbagetrækninger er brudt sammen”, sagde han.

“Denne politik gav udtryk for svaghed og først og fremmest blev den af vore fjender opfattet som tegn på svaghed. Den skal erstattes af en politik, der bygger på styrke, afskrækkelse, sejr og gensidighed.

Netanyahu står i en optimal situation for på ny at gå efter premierministerposten, nu hvor Olmerts Kadimá-parti er ramt af en række tilbageslag og dets faste støtter er indblandet i skandaler. Forsvarsminister Amir Peretz’s popularitet er så lav som nogensinde.

Han betaler prisen for min manglende militære erfaring, som mange – også blandt hærens officerer – mener kostede en mere afgørende sejr over Hezbollah. Hvis bevægelsen af misfornøjede reservister vokser som en snebold bliver regeringen alvorligt truet”, sagde den politiske analytiker Hanan Kristal til AFP.

“Israelerne mener, at krigen var berettiget, men at den blev dårligt håndteret”, siger Kristal, der ikke levner Olmert og den hårdt kritiserede hærchef Dan Halutz mere end seks måneder, før de vil blive nødt til at træde tilbage.

Justitsminister Haim Roman , en højrøstet fortaler for “Planen for Tilnærmelse” er tiltalt for seksuelle overgreb mens Olmert selv skal have sine forhold undersøgt i forbindelse med en ejendomshandel. Alle meningsmålinger viser, at mange israelere mener, at Israel ikke vandt krigen mod Hezbollah og har liden tiltro til regeringen. – AF

Oversat fra engelsk for DPV af Karl Aage Angri Jacobsen

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.