Udelukket

AFP/Jordan Times

Udelukket

Af Sammy Ketz, The Jordan Times 28.3.2006

ABU DIS, Vestbredden (AFP)

For palæstinensere i Abu Dis – afskåret som de er fra deres naboer i Øst-jerusalem af en betonmur – var den israelske besættelse at foretrække frem for den apartheidpolitik som vil blive fremskyndet efter det israelske valg.

Israels fungerende premierminister Ehud Olmert forventes at vinde stort i tirsdagens valg på et program som går endnu videre mht. adskillelsen mellem den jødiske stat og palæstinenserne end det projekt der blev påbegyndt af den komaramte premierminister Ariel Sharon.

Det var Sharon som beordrede opbygningen af den massive barriere, der er blevet rejst ned igennem Vestbredden. Barrieren føles voldsomst i kvarterer som Abu Dis, hvor beboerne finder sig selv udelukket fra at besøge deres landsmænd i Østjerusalem, hvortil de tidligere kunne rejse frit.

Mange palæstinensere som er fanget på den forkerte side af sikkerhedshegnet frygter, at Olmerts løfte om at fastlægge Israels grænser endeligt – med eller uden overenskomst med palæstinenserne – vil gøre deres liv endnu hårdere.

For Hassan Ekermawi, hvis købmandsbutik ligger i skyggen af ”muren” i Abu Dis er situationen i dag den værste siden Østjerusalem og Vestbredden blev erobret af Israel i 1967 Mellemøstkrigen.

Israel annekterede Østjerusalem, men ikke Vestbredden som indbefatter Abu Dis og andre områder som af palæstinenserne opfattes som forstæder til Den hellige By.

Indtil murens opførelse – som Olmerts regering påstår er nødvendig for at forhindre indtrængen af eventuelle angribere – var indbyggerne i Abu Dis i stand til at finde arbejde i Østjerusalem og besøge venner og familie.

”Jeg foretrækker langt besættelsen eftersom vi i det mindste da kunne komme omkring og leve vort liv. Den adskillelse som er ved at blive gennemført, vil ødelægge os,” siger Ekermawi.

Idet han peger på den ni meter høje betonmur fortæller butiksindehaveren om hvordan den har påvirket dagliglivet.

”Den har afskåret os fra familie, skoler, hospitaler – alting.

Israelerne har anbragt os i en ghetto.

Hvis jeg ønsker at besøge min søster, som bor lige på den anden side af muren, tager det mig halvanden time. Derfor har jeg ikke set hende i tre år.”

Alle palæstinensere er overbeviste om, at Israels intention er at bruge barrierens 670 km lange linieføring, der inkluderer de største jødiske bosættelser, som basis for landets endelige grænse.

De palæstinensere, der bliver omringet på østsiden af muren må leve med et kæmpe netværk af vejspærringer og kontrolposter, hvis virkninger er skjult for de israelske borgeres øjne.

Det liberale israelske dagblad Haaretz udtrykte det således i weekenden:

”Udviklingen i det system af restriktioner, som Israel har påført palæstinenserne har fået Vestbredden til at smuldre hen i dusinvis af lukkede eller delvist lukkede enklaver isolerede fra hinanden på trods af deres geografiske nærhed.”

Rashid Abu Hilal, som arbejder i Jerusalems Princes Basma center for handikappede børn, fortæller hvordan før i tiden var i stand til uden problemer at tage ind og arbejde på Jaffa Street, Jerusalems vartegn.

”Tiderne har sandelig forandret sig”, siger han og fremviser den håndfuld identitetspapirer og elektroniske kort, som han nu er nødt til at have for at komme på arbejde.

”Selvfølgelig foretrak jeg besættelsen. Adskillelsen medfører alle ulemperne ved okkupationen, men ingen af fordelene”, siger han.

Rashid, som taler flydende hebraisk, fortæller, at 80% af de unge som bor i Abu Dis området sidder fast i fattigdom, fordi de ikke længere kan arbejde i Israel.

”Giv dem et job, en løn som gir dem mulighed for at forsørge deres familier, så tror jeg, de ville vælge noget andet end angreb”, siger han.

Ifølge en frisk vælgerundersøgelse foretaget af Det Palæstinensiske Center for Offentlig Mening, så tror 40% af palæstinenserne, at en ensidig adskillelse ikke vil bringe sikkerhed for israelerne og 31% tror, den vil lede til ny vold.

”Den ensidige separation er en slags ”luksusbesættelse”.

Israel blander sig i alt hvad der angår palæstinensernes daglige liv, men kan skjule det bag muren”, siger Zakaria Al Qaq, akademiker fra Østjerusalems Al Quds Univesitet.

Quq siger, at De palæstinensiske Hjemmestyremyndigheder skulle imødegå Israels strategi ved simpelthen at opløse sig selv.

”Det ville være bedre at skulle imødegå en reel okkupation eftersom Israel så ville være under opsyn af det internationale samfund frem for denne autonomi som lader Israel opføre sig som det vil mens de får det til at se ud som om palæstinenserne styrer deres egne affærer.”

Oversat fra engelsk for DPV af Inger Lumholt

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.