Dårligt eksempel

Læserbrev i Berlingske Tidende

Dårligt eksempel

Læserbrev i Berlingske Tidende

af Else Christensen

Dan Harder forsømmer ingen lejlighed til at tale imod palæstinensernes bestræbelser på at opnå demokrati og selvbestemmelsesret. Senest er det den ulykkelige sag om Jyllands Postens Muhammed tegninger (Berlingske Tidende tirsdag den 7. februar), der bruges som afsæt. Her erklærer Dan Harder, at ”araberne simpelthen ikke har fattet grundprincipperne i hverken folkestyre eller ytringsfrihed” og siger, at Danmark selv er skyld i den nuværende situation, da vi har handlet med og ”pumpet penge i” de arabiske lande uden at ”stille de mest fundamentale krav til indførelse af ytringsfrihed, retssikkerhed og opbyggelsen af solide demokratiske institutioner”. ”Intet eksempel er bedre end Det palæstinensiske selvstyre”.

Nej, Dan Harder. Det er faktisk et rigtigt dårligt eksempel. Sandheden er nemlig den, at palæstinenserne på trods af at de lever under israelsk besættelse har formået at gennemføre et valg, der af internationale observatører betragtes som frit og retfærdigt.

Som Dan Harder sikkert også udmærket er klar over, er Hamas næppe blevet valgt fordi palæstinenserne ønsker at støtte terrorvirksomhed. Med én undtagelse overholdt Hamas nemlig i hele 2005 den våbenhvile, som organisationen sammen med andre palæstinensiske fraktioner ensidigt har indgået med Israel. Dette er i hvert fald ikke undgået den israelske efterretningstjeneste Shin Bet’s opmærksomhed. Shin Bet rapporterede i sin nytårsstatus, at 60 procent færre israelere i 2005 var blevet dræbt i konflikten i forhold til året før og at dette især skyldtes våbenhvilen med palæstinenserne. Hamas driver en række sociale og velgørende institutioner, som palæstinenserne har hårdt brug for og det er vel ikke helt usandsynligt at palæstinenserne har valgt Hamas fordi de tror på, at det er det parti som er bedst egnet til at give dem en normal hverdag. En hverdag hvor det er muligt at tage ind til byen og sælge landbrugsprodukter, gå på arbejde, sende børnene i skole, drikke rent vand og besøge familie og venner i andre byer. Det er vel i høj grad det, folkestyre går ud på.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.