Topfagbevægelse støtter Israel

Af Anders Fenger, bragt  i arbejderen onsdag 30 juni

Det internationale LO, ITUC, afviser boykot af Israel og viser forståelse for Israels angreb på Gaza i 2008-2009. Skotsk LO er rasende.

– Dette er dybt, dybt skuffende.

David Moxham, næstformand i Skotlands LO, reagerer skarpt ovenpå vedtagelsen af en pro-israelsk resolution på det internationale LO’s kongres.

ITUC (International Trade Union Confederation) – der samler fagorganisationer i 156 lande  – vedtog på sin anden kongres i Vancouver i sidste uge en resolution, der totalt afviser boykot mod Israel.

I resolutionen står der tværtimod, at ITUC »erkender, at israelernes decemberangreb i 2008 på Gaza skete som en reaktion på raketangreb.« (fra Hamas red.)

David Moxham fra det skotske LO (Scotland Trade Union Congress) mener, at resolutionen er et udtryk for det forfejlede, pro-israelske argument om selvforsvar.

– Der var ikke tale om to jævnbyrdige parter i den konflikt. For på den ene side stod en af verdens mest sofistikerede hære – på den anden side et folk, der har været undertrykt i 50-60 år, siger han til Arbejderen.

David Moxham tilføjer, at Israel aldrig har haft brug for provokationer, før et angreb på palæstinenserne.

– Ingen i verden fandt, at angrebet på Gaza var i orden, så ITUC-resolutionen er skæv, mener David Moxham.

Det skotske LO deltog ikke selv på ITUC-kongressen, da det britiske LO (TUC) repræsenterer dem internationalt.

Tidligere har det skotske LO besluttet at opfordre til boykot af Israel. Det samme har sydafrikansk og irsk LO.

Men på ITUC’s verdenskongres gav de delegerede derimod støtte til det israelske LO (Histadrut) og »bifaldt den skelsættende samarbejdsaftale mellem Histadrut og PGFTU (palæstinensisk LO red.) fra 2008.«

Det oprører Jan  Mathisen, medlem af fagforbundet 3F’s Palæstina-netværk.

– Histadrut har til enhver tid fulgt de skiftende israelske regeringers politik. Histadrut anerkendte angrebet på Gaza i 2008 og kalder frihedskæmpere for terrorister, siger han til Arbejderen.

David Moxham fra STUC oplyser, at forbundet overvejer at afbryde forbindelserne med netop Histadrut.

– Histadrut forsvarede det israelske angreb på nødhjælpskonvojen i Middelhavet. Det er dybt bekymrende, slutter David Moxham.

Arbejderen forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra LO, der deltog på ITUC-kongressen.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.