Amerikansk generøsitet overfor palæstinenserne

Amin

Amerikansk generøsitet overfor palæstinenserne

Fra Amin d. 3.juni, 2005

Af Dr.Elias Akleh

Amerikanerne kan godt lide at se sig selv som generøse ; deres administration yder finansiel hjælp til andre lande som en del af USAID programmet. Disse penge har politiske hensigter snarere end humanistiske.

Administrationen tager ingen hensyn til deres egne hjemløse, deres medicinske, bolig og undervisnings-undergravende systemer ,men giver penge til regimer som bestikkelse til at følge amerikansk politik. Mange af dem er undertrykkende regimer.

Den amerikanske finansielle hjælp til de palæstinensiske myndigheder ( PA )blev annonceret af præsident Bush i hans Tale til Nationen sidste februar.

Han bad Kongressen om at bevilge 2oo mio. dollars til PA i dette finansår, og 150 mio. mere til næste år.

Når man studerer detaljerne i hjælpepakken, opdager man, at PA kun vil modtage139,5 mio. Pengene går ikke direkte til PA udgifter, da Kongressen anklager PA for korruption; de vil snarere gå til USAID-godkendte NGO-organisationer til at bruges efter Kongressens anvisninger.

Pengene er beregnet til at skaffe PA finansielle ressourcer til at dække omlægnings – udgifter til deres institutioner og til at skabe liv i den palæstinensiske økonomi, som er blevet ødelagt af den israelske aggression.

Målet for PA var at forbedre levevilkårene for palæstinenserne og at skabe en modvægt til goderne fra de sociale ydelser Hamas har skaffet folk.

Ved at bruge pengene til at forbedre PA ´s popularitet blandt palæstinenserne, håber man ,at PA kan slå Hamas i det kommende palæstinensiske parlamentsvalg.

I følge Kongressens plan er 200 mio. dollars – pakken delt op i to større portioner : Økonomisk genoplivning og infrastrukturel udvikling .En samlet sum på 110 mio. dollars er øremærket til økonomiske forbedringer; 15 mio. er bestemt til palæstinensisk landbrug og landbrugs-industriproduktion og markedsføring, 24 mio. til handels-fremstød og byggeri, 1 mio til opførelse af boliger, skoler og forsamlingshuse, og 50 mio. til at forbedre strømmen af mennesker og varer ind i Israel.

Et totalt beløb på 90 mio. er øremærket til udvikling af infrastrukturen, 50 mio. til veje og vand, 16 mio. til demokratiske reformer og retssikkerhed ,3 mio. til politiarbejde, 8 mio. til uddannelse inkl. erhvervstræning og 13 mio. til sundhedspleje og fødevarehjælp.

PA vil kun modtage ydelser på 139,5 mio., resten på 60,5 mio bliver fordelt som følger : 50 mio. vil gå til Israel til at opbygge nye former for checkpoints langs med “Muren ” for at kontrollere strømmen af palæstinensere til Israel.

2 mio. til Hadassah Hospitalet i Jerusalem, 3.5 mio. til Holy Family Hospitalet i Bethlehem, og 5. mio skal bruges til at revidere PA regnskaberne. Kongressen benægter, at de 50 mio til at opbygge kontrolstederne kommer Israel til gavn. Det påstås, at kontrolstederne er opført til at mindske strømmen af palæstinensere og varer ind i Israel. Men kontrolstederne behøves fra begge sider af Skillemuren til at sætte gang i strømmen af palæstinensiske varer ind i Israel.

Man hævder, at en sådan bevægelse i høj grad ville forbedre den palæstinensiske økonomi.

Hvad Kongressen glemte at nævne var, at strømmen af israelske varer til palæstinensisk område langt vil overgå strømmen af palæstinensiske varer til Israel.

En sådan strøm af varer vil gavne Israels økonomi langt mere end palæstinensernes. Kontrolpunkterne vil blive bemandet og kontrolleret af den israelske hær. Israel vil få stærkere kontrol over palæstinensernes bevægelser og adgange ind i Israel.

Disse checkpoints er fængselsporte beregnet på at holde palæstinenserne begrænsede indenfor fængselsmuren snarere end at opfordre dem til at rejse ind i Israel.

Ved hjælp af en indsats fra den republikanske Senator Eric Cantor fra Virginia, en stærk fortaler for Israel, blev der givet 2 mio. dollars til Hadassah Hospitalet.

Hadassah et et israelsk hospital med to faciliteter i Jerusalem. Hospitalet er sponsoreret af Hadassah´s zionistiske Kvindeorganisaton i Amerika.

Det er kendt for at behandle israelske ofre for palæstinensiske angreb.

Kongressen støttede sig til en “Israel-insider “website og BBC rapporter, der hævder, at palæstinensiske læger arbejder side om side med israelske læger på hospitalet, og at hospitalet behandler palæstinensiske patienter så vel som israelske, for at retfærdiggøre denne gave til hospitalet.

Denne finansielle hjælp var kommet fra en tidligere israelsk årlig hjælpepakke. “Holy family-hospitalet i Bethlehem, det største føde-hospital på Vestbredden, vil modtage 3,5 mio.dollars i hjælp. Hospitalet drives af “Ridderne fra Malta “Caritas Søstrene.

Man kan undre sig over, hvorfor specielt dette hospital blandt alle de andre palæstinensiske hospitaler modtager finansiel støtte , er er endnu større end Hadassah hospitalet. Der er sat 5 mio. til side til at revidere PA´s regnskaber og udgifter. Pengene må kun udbetales til internationalt anerkendte regnskabs-firmaer , ingen af dem palæstinensiske. Ingen tvivl om, at der vil blive anvendt amerikanske firmaer.

Den finansielle hjælp til palæstinenserne kommer ikke bare ud af godheden i det amerikanske hjerte, som nogle kunne tro. Den har en pris, som PA må betale. Det forventes, at PA vil samarbejde med Israels sikkerhedstjeneste til at afvæbne palæstinensisk, “terroristisk” infrastruktur.

Man forventer, at de vil rense palæstinensiske sikkerhedsstyrker for terrorister.” Man forventer , at PA sætter en stopper for “hadet ” til Israel i medier, skoler, moskeer og andre institutioner. PA skal samarbejde med den amerikanske undersøgelse af Arafats finanser. De skal rapportere om al anden finansiel støtte, som de modtager fra andre kilder og gøre regnskab for den måde de bruger pengene på.

Sådanne betingelser er meget restriktive og strammere end de betingelser, man pålagde Arafat i fortiden ang. lignende hjælpemidler. I stedet for at styrke Abbas´ position overfor Hamas vil sådanne betingelser fremstille ham som kollaboratør. Vil den “moderate” Abbas ligge under for sådanne betingelser?

Dr. Elias Akleh er arabisk forfatter af palæstinensisk afstamning, født i byen Beit-Jala og bor i USA.

Oversat fra engelsk for DPV af Birthe Høje Christensen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen. Bogmærk permalinket.