Konference om antisemitisme mister sit skarpe fokus

DPV

Konference om antisemitisme mister sit skarpe fokus

Af Marc Perelman, Forward, 10. juni 2005

Diplomatiske forsøg på at bekæmpe antisemitisme i Europa oplevede tilsyneladende et tilbageslag i denne uge, da en regional konference udarbejdede udkast til en udtalelse, som slog den ældgamle fordom sammen med islamofobi og racisme.

Personer med førstehåndskendskab til sagen udtalte, at udkastet til deklarationen, som vil blive udsendt ved afslutningen af det møde som Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa afholder i Cordoba, Spanien, repræsenterede et tilbagetog i forhold til nogle af de fremskridt, der har været i de seneste år i forhold til at få europæiske regeringer til at sætte fokus på antisemitisme som et problem, der skal ses adskilt fra mere omfattende fordomme.

En uafhængig konference om antisemitisme, der blev afholdt i Berlin sidste år, fremhævede behovet for et sådant særligt fokus.

Arrangørerne af Cordoba-konferencen blev enige om at bruge én dag til behandling af antisemitisme og en anden, hvor man fokuserede på andre former for diskrimination. Men fordi der kun bliver vedtaget én deklaration på konferencen, vil de nødvendige temaer blive integreret i det endelige dokument.

Nogle embedsmænd fra ikke-statslige organisationer, herunder jødiske fællesgrupper, udtrykte dog optimisme i forhold til muligheden for at forhandle sig frem til et kompromis hen imod afslutningen af mødet.

Samtidig gjorde man opmærksom på, at formuleringen som sidestillede anti-zionisme og antisemitisme og som man enedes om i Berlin i 2004, ville blive gentaget i deklarationen.

Siden Berlin-konferencen har OSCE, som omfatter 55 hovedsageligt europæiske medlemslande, men også USA og Canada, iværksat en overvågningskontrol og udnævnt en særlig udsending, som skal tackle antisemitisme i Europa.

Den har ligeledes udnævnt en særlig rapportør vedr. islamofobi og en vedr. andre former for diskrimination.

De fleste OSCE-lande var enige om, at Berlin-mødet ville være uden sidestykke og at sigtet var at sende et stærkt politisk budskab samt at andre møder blot skulle tage sig af implementering.

Men Spaniens udenrigsminister, Miguel Moratinos, Den Europæiske Unions tidligere særlige udsending til Mellemøsten, erklærede sidste år, at Spanien ville afholde en højprofileret opfølgning på OSCE-konferencen i Cordoba – en by med en ærefrygtindgydende historie hvad angår religiøs tolerance. Dette ville man gøre i et forsøg på i offentligheden at fastholde fokus på det antisemitiske spørgsmål.

Som et resultat heraf besluttede mange udenrigsministre at deltage i Cordobaforhandlingerne. New Yorks guvernør George Pataki er leder af den amerikanske delegation.

Ud over at udtrykke deres bekymring over deklarationens ordlyd, opfordrer jødiske fællesgrupper OSCE til at genudnævne de særlige udsendinge og de ser gerne, at den særlige udsending vedrørende antisemitisme kommer til at arbejde uafhængigt af hans/hendes to kolleger.

De bemærker, at på trods af, at europæiske lande har udvist ny imødekommenhed med hensyn til at beskæftige sig med antisemitisme, så gøres der kun langsomt fremskridt. Ifølge en meningsmåling som for nylig blev offentliggjort af Anti-Defamation League, mener 43 % af alle europæere, at jøder ikke er loyale over for deres land og omkring 30 % mener, at jøder har for megen magt indenfor erhvervslivet og finansverdenen. Undersøgelsen, som blev udført i 12 europæiske lande, viste at 53 % af de 6000 adspurgte sagde, at deres holdning til jøder er dårligere p.g.a. den kurs, Israel har lagt.

Oversat fra engelsk for DPV af Ulla Lundberg

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg, Kommentarer. Bogmærk permalinket.