Populariteten falder

Electronic Intifada

Populariteten falder

25. april 2005. Kilde: Electronic Intifada

Israel har måttet opleve sin popularitet i Sverige falde lodret til bare 8 procent, fra 49 procent for tre årtier siden, ifølge resultater af en ny svensk undersøgelse publiceret mandag.

Otte ud af 10 svenskere er uenige i Israels handlinger i Mellemøsten, skrev Ulf Bjereld, forfatter af den nye undersøgelse af Israels popularitet i de skandinaviske lande fra 1969 til 2004. ”Støtten til Israel blandt svenskerne har aldrig været så svag som nu,” skrev Bjereld.

Mens 49% i 1973 sagde, at de var enige i Israels handlinger, sagde 83% af svenskerne i 2004, at de var uenige i den jødiske stats opførsel, ifølge Bjereld, der har baseret sine undersøgelser på årlige opinionsmålinger gennem de sidste 35 år.

”Israels skred i opinionsmålinger blev tydeligt allerede i 1980´erne, da den første palæstinensiske intifada begyndte. Billeder af stærkt bevæbnede israelske tropper i kamp med stenkastende palæstinensiske børn fyldte medierne. Men ikke en gang da var den israelske opførsel så upopulær som nu”, sagde han.

Støtten til den palæstinensiske befrielsesorganisation (PLO) er i mellemtiden forblevet lav gennem perioden, med en stigning fra 5% i 1973 til kun 7% sidste år, ifølge undersøgelsen. Gennem den samme periode er procentdelen af svenskere, der er uenige i PLO´s handlinger, steget fra 74% til 83%.

”Den konstante vold, langsommeligheden i forhandlingerne, bosættelsespolitikken og de gentagne brud på international lov har skabt en slags ”krigstræthed” på afstand blandt svenskerne,” forklarede Bjereld.

Oversat fra engelsk af Dorte M. Dihver.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.