De israelske myndigheder skal øjeblikkeligt stoppe bosættervolden

Amnesty International

De israelske myndigheder skal øjeblikkeligt stoppe bosættervolden

Pressemeddelelse fra Amnesty International 25. april 2005:

Amnesty International opfordrer de israelske myndigheder til at efterforske de nylige tilfælde af forgiftning af palæstinensiske marker og de i tiltagende grad hyppige angreb fra israelske bosætteres side på palæstinensiske landsbyboere på Vestbredden.

Sådanne handlinger må ikke få lov til at fortsætte.

I de senere uger er giftige kemikalier gentagne gange blevet spredt ud på marker i nærheden af landsbyerne Tuwani, Umm Faggara og Kharruba i den sydlige Hebron-region.

Snesevis af får såvel som gazeller og andre dyr er blevet forurenet af giftstofferne og adskillige er døde.

Palæstinensiske bønder er blevet tvunget til at indføre karantæne for deres dyreflokke og ophøre med at bruge mælk, ost og kød fra dem og er effektivt blevet frataget deres fødevarer. Siden den første forgiftning blev opdaget nær Tuwani 22. marts 2005, er flere marker i samme region blevet ramt af forgiftning.

I dagene forud for den første markforgiftning i Tuwani havde en sikkerhedsvagt fra den nærliggende israelske bosættelse ifølge rapporter sagt til landsbyboere i Tuwani, at han ville have de palæstinensiske bønder til at holde op med at lade deres dyreflokke græsse i nærheden af bosættelsen og at han og bosætterne, såfremt bønderne ikke samtykkede, havde andre måder at stoppe dem på.

Analyser foretaget af Centret for Miljø- og Arbejdssundhedsvidenskab på Bir Zeit-universitetet og af den Israelske Naturbeskyttelsesmyndighed, har bekræftet, at to slags giftige kemikalier er blevet spredt i store mængder på området.

De giftige kemikalier er 2-Flouracetamid, som er forbudt i mange lande, heriblandt Israel og strengt forbudt i international handel, og Bradifacoum, et blødermiddel, som anvendes som rottegift.

12. april 2005 blev et af disse giftstoffer også fundet i landsbyen Yasouf på den nordlige Vestbred, på en mark nær ved indkørslen til den israelske bosættelse Tapuah og nært ved det sted, hvor den israelske hær netop havde genåbnet den vej, der forbinder Yasouf med hovedvejen.

Vejen til Yasouf var blevet holdt lukket for palæstinensere i årevis så de var tvunget til at benytte en lang omvej for at komme til landsbyen.

De områder, hvor de giftige kemnilalier er blevet fundet er beliggende i Område C, som er under de israelske myndigheders fulde kontrol. Den Palæstinensiske Myndigheds sikkerhedstjeneste har fra israelsk side forbud mod at operere i C-områder.

Indtil nu har de israelske myndigheder ikke renset det berørte område for giftstofferne og overlader den opgave til de palæstinensiske bømder og internationale og israelske fredsaktivister. De har ej heller foretaget de fornødne forholdsregler til efterforskning af sagen med henblik på at drage de ansvarllige til ansvar.

På det seneste har israelske bosættere optrappet deres angreb på og trusler mod palæstinensiske bønder og landsbyboere i disse og andre områder på Vestbredden og forhindret bøndernes adgang til deres jord.

I de seneste måneder er gentagne angreb af israelske bosættere fra Ma’on og den nærliggende udpost Havar Ma’on på palæstinensiske bønder og internatioinale fredsaktivister og menneskerettighedsarbejdere, herunder folk fra Amnesty Internationals stab, ikke blevet efterforsket af det israelske politi. De ansvarlige for disse angreb er beskyttet af straffrihed.

Dette indlæg blev udgivet i Analyser, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.