Israelske universiteter fordømmer britisk boykotbeslutning

Associated Press

Israelske universiteter fordømmer britisk boykotbeslutning

Associated Press

25. april 2005

JERUSALEM – To israelske universiteter, der er udpeget som mål i en boykot af Storbritanniens største universitetslærerfagforening, fordømte beslutningen mandag og kaldte den skammelig og et slag mod akademisk frihed.

Bar-Ilan- og Haifa-universitetsembedsmænd sagde, at de ikke forventede at opfordringen til boykot fra Foreningen af Universitetslærere med 40 000 medlemmer ville have nogen umiddelbar virkning.

Ikke desto mindre sagde de, at de ville kæmpe mod beslutningen, og opfordrede det verdensomspændende akademiske fællesskab til at afvise den.

“Dette er en meget ubalanceret beslutning … i bund og grund en skammelig beslutning”, sagde Bar-Ilans præsident, Moshe Kaveh. “I akademiske kredse bør man ikke blande akademisk aktivitet og forskning sammen med politiske beslutninger”.

Fagforeningen, som godkendte beslutningen ved dens årlige konference fredag, sagde at de to israelske universiteter havde undermineret palæstinensiske rettigheder og palæstinenseres akademiske frihed.

Den sagde at den snart ville udsende vejledning til sine medlemmer om, hvad boykotten ville forbyde.

Haifa Universitets vicepræsident, Ada Spitzer, sagde at hun ikke forventede at boykotten umiddelbart ville påvirke akademisk samarbejde. “Den er mere symbolsk end egentlig skadelig”, sagde hun.

Alligevel kaldte hun den “en betydningsfuld symbolsk handling”, eftersom det er første gang et israelsk universitet er blevet udsat for en boykot. “De er ved at oprette en barriere for akademisk frihed”, sagde hun.

Den britiske fagforening sagde at den vendte sig mod Bar-Ilan Universitetet pga. dets forbindelse med “the College of Judea and Samaria” i vestbredsbosættelsen Ariel.

Den beskyldte Haifa Universitet for at true med at fyre en lektor i israelsk politisk videnskab, fordi han støttede en students forskning i påstande om drab begået af israelske tropper.

Begge universiteter sagde mandag at mange elementer i påstandene er falske.

Kaveh sagde at Bar-Ilan hjælper med at overvåge standarder i universitetsafdelingen i Ariel, som giver en fælles grad med Bar-Ilan, men at det 22 år gamle vestbredsuniversitet er stort set autonomt og på vej til fuld uafhængighed. “Vi var som en inkubator”, sagde han.

Kaveh, som har været lektor i fysik ved Cambridge Universitet i 35 år, sagde at han planlægger at udføre forskning i Storbritannien denne sommer og allerede er blevet forsikret om af britiske kolleger, at de ikke ville opfylde boykotten.

Embedsmænd ved Haifa Universitet sagde at de var forbløffet over boykotopfordringen, og sagde at den var baseret på en fejlagtig forståelse af en disput over en 5 år gammel magisterafhandling.

I afhandlingen hævdede studenten, at han havde afdækket bevis for at israelske soldater massakrerede 200 palæstinensere under krigen for Israels uafhængighed i 1948.

Universitetet afviste afhandlingen efter at have undersøgt påstandene og konkluderet, at studenten havde opdigtet eller fordrejet meget af sit bevismateriale. Studenten undskyldte senere over for en israelsk domstol og indrømmede at have forfalsket historien, efter at soldater involveret i sagen sagsøgte ham.

Imidlertid anklagede Ilan Pappe, en professor ved Haifa Universitet som hjalp studenten, skolen for at undertrykke akademisk frihed og opfordrede kolleger i Storbritannien og USA til at boykotte universitetet.

Selv om Haifa-fakultetsmedlemmer har indgivet klager mod Pappe, sagde universitetet, at det aldrig har taget noget disciplinært skridt mod ham, og han er stadig på fakultetet.

Begge israelske universiteter siger, at de er fyrtårne for diversitet i Israel og byder studenter og lærere af alle religiøse og etniske baggrunde velkommen. F. eks. sagde Haifa Universitet, at 20 procent af dets studentermasse er arabiske israelere.

“Vi vil fortsætte vore anstrengelser for at fremme jødisk-arabisk forsoning, trods politisk motiverede initiativer for at give fri tale og den akademiske diskussion mundkurv på”, sagde universitetet i en erklæring.

I dens beslutning bad den britiske fagforening også sit forretningsudvalg om at overveje en boykot af det Hebræiske Universitet i Jerusalem for angiveligt at have bulldozet palæstinensiske hjem for at give plads for nye bygninger. Universitetet var lukket pga. en jødisk helligdag mandag, og embedsmænd besvarede ikke en meddelelse som bad om en kommentar.

Israels udenrigsministerium anklagede i løbet af weekenden den britiske fagforening for hykleri – idet de sagde at Israel er det eneste mellemøstlige land med fuldstændig akademisk frihed – og henstillede indtrængende til britiske akademikere om at tage afstand fra boykotten.

I 2002 opfordrede hundreder af europæiske akademikere til en boykot af israelske universiteter for at protestere mod behandlingen af palæstinenserne. Bevægelsen førte til fyring af to israelere fra britiske publikationer og gav anledning til påstande om diskriminering og intellektuel censur.

[Oversat fra Associated Press af Jørgen Nyeng for PVA]

Dette indlæg blev udgivet i Foredrag, Gamle indlæg, Møder. Bogmærk permalinket.