EU ”dybt bekymret” over israelsk plan om at bygge på Vestbredden.

Haaretz

EU ”dybt bekymret” over israelsk plan om at bygge på Vestbredden.

Af Nadav Shragai

Haaretz, 7. april, 2005.

Den europæiske union udtrykte torsdag bekymring over Israels planer om at bygge 3.500 nye boliger i bosættelsen Maàleh Adumim øst for Jerusalem på Vestbredden, og udbygge to andre bosættelser på Vestbredden.

EU sagde at det beklager ”den negative virkning” som planen, der blev erklæret sidste måned, vil have på et tidspunkt ”hvor en ægte mulighed for at genoptage fredsprocessen er til stede”.

”Den fortsatte aktivitet i udbyggelsen af israelske bosættelser ville være et brud på internationale menneskerettigheder”, blev det sagt i en udtalelse. Det blev tilføjet at dette træk ville gå imod Israels forpligtelser if. køreplanen for fredsprocessen, underskrevet af USA, EU, Rusland og England.

”Selvom Den Europæiske Union er opmuntret ved udsigten til rømmelsen af bosættelserne i Gaza og dele af Vestbredden, minder den alligevel Israel om at huske på sine forpligtelser, at stoppe al bosættelsesaktivitet og fjerne vagtposterne”, siger EU i udtalelsen.

Israel har stoppet anerkendelsen af opførslen af en ny bebyggelse på Vestbredden. Staten har ikke solgt jordstykker eller udstedt byggetilladelser i bosættelserne på Vestbredden siden august 2004, selvom statsminister Ariel Sharon gentagne gange har sagt, at disse bosættelser vil forblive en del af Israel under enhver aftale med palæstinenserne.

Stoppet for anerkendelsen var udstedt efter direkte ordre fra Sharon, i en tilsyneladende modsætning til hans ofte repeterede erklæring om, at til gengæld for tilbagetrækningen fra Gazastriben og den nordlige del af Vestbredden vil han styrke israelsk greb om bosættelserne.

Tusindvis af lejligheder er stadig under opførelse i territorierne på basis af tidligere udstedte tilladelser, først og fremmest i Maáleh Adumim, Betar Illit og Modiín Illit, som er lokaliseret i bosættelserne.

Men masser af planer for opførelsen af tusindvis af yderligere bebyggelser i bosættelserne er fastlåste i forskellige stadier af godkendelsesprocessen.

Den eneste undtagelse fra det otte- måneder -gamle stop var da bosættelsesministeriet udstedte byggetilladelser til opførelsen af 10 lejligheder i Ariel.

Repræsentanter for styret svarede, at byggetilladelser udstedes i overensstemmelse med efterspørgslen.

Yesha retten for bosættelser forkastede denne forklaring, idet de sagde at efterspørgslen lige nu er højere end den var førhen.

I 2001 offentliggjorde Bosættelsesministeriet byggetilladelser for opførelsen af 810 bebyggelser i territorierne, fortrinsvis i det større Jerusalem område.

I 2002 markedsførte de 2.097 huse i området, af hvilke omkring 75 procent var i det større Jerusalem område (primært Maálah Adumim, Betar Illit, Givat Zeév og Efrat). I 2004 udstedte Bosættelsesministeriet byggetilladelser for opførelsen af 962 bebyggelser i territorierne, inklusiv 600 i Betar Illit og omkring 200 i Ariel.

Siden august 2004 har der ikke været nogen byggetilladelser overhovedet.

Under arbejdsplanen for 2005 forberedt af tidligere bosættelsesminister Effi Eitam (religiøs Zionisme) skulle ministeriet have udstedt byggetilladelser for yderligere 2.000 bebyggelser i territorierne dette år.

Imidlertid er alle disse tilladelser blevet stoppet, og vil sandsynligvis forblive sådan, idet den nye bosættelsesminister Isaac Herzog (arbejderpartiet) siger, at han vil fokusere på Negev og Galilæa.

Shaul Goldstein, leder af Gush Etzion regionalrådet, sagde, at den lille smule byggeriopførelse der er i gang i Gush i dag, er takket være tilladelser udstedt af den tidligere statsminister Ehud Baraks regering.

Der har stort set ikke fundet tilladelser sted under Sharon, siger han, selvom Gush Etzion er en af de bosættelser, som Sharon foregiver at ville beholde.

I Efrat, Gush Etzions største bosættelse, med omkring 7.500 indbyggere, er der stort set ingen bebyggelse under opførelse, og borgmester Eli Mizrahi sagde, at selv planer om at bygge en kirkegård til byens indbyggere er stoppet.

”Pengene er der. Alt er klar. Selv araberne som bor tæt på har givet grønt lys. Kun det højere planlægningsråd (the supreme planning council) for Judæa og Samaria nægter at give deres tilladelse.

I kontrast hertil opføres masser af huse i Har Gilo nær Jerusalem.

I den ultra- ortodokse bosættelse Modiín Illit, beliggende nær Den grønne Linje, er der intet stop for opførelsen af nye byggerier: omkring 2.500 bebyggelser er pt. under opførelse, og andre 12.000 bebyggelser har fået alle de nødvendige tilladelser, hvilket betyder at opførelsen af disse kan gå i gang når som helst.

Modiín Illit er den største bosættelse i området med 33.000 indbyggere. Hvert år fødes 2.000 babyer og 900 nye familier flytter ind; masterplanen for bosættelsen er en by med omkring 300.000 indbyggere.

Men borgmester Yaákov Guterman sagde, at den største forskel mellem Modiín Illit og andre bosættelser på Vestbredden er, at alt byggeriet finder sted på privatejet jødisk land.

Han forklarer at jøderne i 1967 opkøbte omkring 10.000 dunam’er (1 dunam svarer til 1000 kvm) i området; for øjeblikket okkuperer bosættelsen kun omkring 30 % af dette område.

I en anden del af hvad der anses for at være Modiìn Illit bosættelsen er der alligevel klare tegn på tilbagetrækning: Konstruktionen af Rute 45, som det var planlagt skulle blive områdets hovedvej til Jerusalem, er blevet afblæst.

Betar Illit, med 30.000 indbyggere, er en anden ultra-ortodoks

bosættelse. Hvert år fødes omkring 1.300 babyer der og andre 1.700 folk flytter ind.

Omkring 1.000 bebyggelser er pt. ved at blive opført i byen, men borgmester Yitzak Pinderus er stadig ikke glad, og udtaler beklagende at ”enhver ændring i byens konstruktionsplan, selv den mindste – selv afblæsningen af en planlagt opførsel af en balkon- må bringes til forsvarsministeren for tilsagn.”

Han vil bygge yderligere 3.100 bebyggelser i det kommende år, til hvilke han håber Bosættelsesministeriet vil give byggetilladelse.

I Maàleh Adumim, med sine 32.000 indbyggere, opføres der pt. omkring 1.000 bebyggelser under Projekt 70, nordøst for byen.

Andre 1.500 bebyggelser er det planlagt at opføre i dette projekt, men de venter stadig på tilladelse fra statsministeren og forsvarsministeren. Byen planlægges i sidste ende at have omkring 60.000 indbyggere.

I kontrast hertil er der det meget medieomtalte E-1 projekt, som sigter på konstruktionen af omkring 3.500 bebyggelser mellem Maáleh Adumim og Jerusalem.

På trods af den megen diplomatiske røre, det har skabt, er det stadig år fra gennemførelse. Planen er ikke engang blevet indgivet til det højere planlægningsråd (the supreme planning council) for diskussion:

Det ligger stadig på Sharons kontor, og venter på hans tilladelse til at indgive det til Rådet. Maáleh Adumims borgmester tror ikke opførelsen af planen i E-1 vil begynde før i midten af år 2007.

I Givat Zeév, nær Jerusalem, er konstruktionen af omkring 800 bebyggelser stoppet – men modsat i andre bosættelser, er det er ikke pga. regeringen. Det var Intifadaen der puttede en stopper for Givat Zeévs byggeplaner.

På den nordlige Vestbred er opførelsen af omkring 900 bebyggelser blevet godkendt i Oranit, nær den grønne linje. Men i nabobyen Elkana, som også er på den ”israelske” side af adskillelseshegnet (Muren), har regeringen givet tilladelse til opførelsen af planlagte 600 nye bebyggelser.

I Alfei Menashe er omkring 300 bebyggelser under opførelse, men bosættelsen venter stadig på regeringens tilladelse til opførelsen af yderligere 200. Der er også et regerings-pålagt stop for næsten al opførelse af bebyggelser i Ariel og det nærtliggende Karnei Shomron, ifølge Yesha Rådets næstformand Eliezer Hisdai.

Oversat fra engelsk for DPV af Malene Agergaard Rasmussen.

Dette indlæg blev udgivet i Gamle indlæg, Klip fra pressen, Kommentarer. Bogmærk permalinket.