Bush tvinger FN flygtninge chef til at gå

Chris McGreal, The Guardian

Bush tvinger FN flygtninge chef til at gå

 

Pres fra Israel, bakket op af konservative og jødiske grupper i USA, stopper for genudnævnelse af kontroversiel leder af nødhjælpsagentur

 

Chris McGreal,

Gaza City, torsdag d. 20.januar, 2005

The Guardian

 

 

Bush-administrationen har blokeret for genudnævnelsen af lederen af FN´s agentur for palæstinensiske flygtninge, Peter Hansen, efter en kampagne fra konservative og jødiske grupper i USA, og regeringen i Jerusalem, som beskyldte ham for at være en ”Israel hader”.

 

Nogle europæiske og arabiske regeringer var ivrige efter, at hr. Hansen skulle fortsætte efter udløbet af hans ni års embedsperiode, men USA støttede Israels påstand om at lederen af UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine) er partisk og blød overfor ”terrorister”.  Denne uge sendte hr. Hansen en e-mail til sin stab, hvori han meddelte at han vil gå af d. 31.marts.

 

I går afslog UNRWA chefen at diskutere sin manglende genudnævnelse, men sagde dog at han tror politisk motiveret modstand har spillet en rolle i hans afskedigelse.

 

”Jeg var villig til at blive. Der er visse facts om visse amerikanske og israelske gruppers syn på, hvordan jeg har udført mine funktioner, og disse grupper påvirkede beslutningen om ikke at genudnævne mig,” sagde han.

 

Hr. Hansen gjorde den israelske regering rasende ved offentlig kritik af militærets masseødelæggelser af palæstinensiske hjem, som han beskrev som et alvorligt brud på humanitær folkeret.

 

Han talte også åbent imod drabene på børn, forårsaget af vilkårlig israelsk beskydning, der ramte FN-drevne skoler, og den israelske politik, der har bidraget til økonomisk kollaps og voksende sult hos omkring 1 mill. flygtninge i Gaza.

 

Den israelske FN ambassadør, Dan Gillerman, har ofte angrebet hr. Hansen for at have overskredet sine beføjelser og kaldt ham en ”Israel-hader”.

 

Pro-israelske grupper i USA, som World Jewish Congress og America Israel Public Affairs Committee, har lobbyet kraftigt imod ham.

 

Sent sidste år mødtes et amerikansk kongresmedlem, Tom Lantos, med FN´s  generalsekretær Koffi Annan, og fortalte ham at Bush-administrationen ønskede at komme af med hr. Hansen . En FN-kilde sagde, at på et møde i New York sidste måned sagde hr. Annan til hr. Hansen: ”Jeg har ikke den politiske kapital hos amerikanerne til at kunne beholde dig.”

 

Hr. Annan har været under pres fra amerikanske konservative, der har forlangt hans afgang på grund af korruption i FN´s olie-for-mad program i Irak.

 

Hr. Hansen sagde, at hr. Gillermans beskrivelse af ham var ”uhyrlig”.

 

 

”Jeg har ikke en forhistorie som Israel-hader, men jeg kan helt ærligt ikke undlade at kritisere de af Israels handlinger, der skader palæstinensiske flygtninge,” sagde han. ”Mit job er ikke at placere mig selv midt imellem det israelske synspunkt og flygtningenes synspunkt. Mit job var at repræsentere flygtningene.”

 

Hr. Hansen blev udsat for politisk angreb to gange sidst på året. Den israelske hær hævdede fejlagtigt, at dens førerløse spionfly havde fotograferet palæstinensiske partisaner i færd med at laste en raket bag i en FN ambulance.

Den israelske regering indledte en voldsom international kampagne, baseret på videoen, med det formål at fremstille UNRWA som samarbejdende med terrorister, men militæret blev senere tvunget til at indrømme, som hr. Hansen insisterede på, at ”raketten” faktisk var en båre.

 

Hr. Hansen var mere sårbar, efter at han fortalte en canadisk radiostation, at hans organisation beskæftigede medlemmer af Hamas. ”Det ville have været direkte uærligt at sige, at ud af en befolkning, hvor omkring 30% støtter Hamas, at ingen af disse arbejdede for os”, sagde han i går. Men hans udtalelser blev i vid udstrækning brugt af modstandere til at hævde, at UNRWA var et tilflugtssted for terrorister.

 

En talsmand for Israels udenrigsministerium, Mark Regev, udtalte at regeringen håbede at hr. Hansens afgang ville forbedre forholdet til UNRWA.

”Vores forhold til Hansen var komplekst og … vanskeligt. Hans udtalelser var énsidige og nogle af hans handlinger var problematiske,” sagde han.

 

 

 

Oversat fra engelsk af Dorte Marianne Dihver for Danpal

 

 

Dette indlæg blev udgivet i Andet, Gamle indlæg. Bogmærk permalinket.